Botoșănenii insistă cu proiectul de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului. Amenda de 10.000 lei dată de CNCD nu i-a speriat pe USR-iști

Botoșănenii insistă cu proiectul de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului. Amenda de 10.000 lei dată de CNCD nu i-a speriat pe USR-iști

Proiectul USR de la Botoșani privind readucerea Centrului Istoric al municipiului Botoșani în circuitul turistic nu a fost abandonat, ci, dimpotrivă, liderii micuțului partid politic sunt mai determinați ca niciodată să impună implementarea acestuia. 

Recent, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a aplicat o amendă de 10.000 lei unui membru USR din Botoșani pentru o declarație nefericită făcută în contextul prezentării planurilor de reabilitare a întregului ansamblu arhitectural -  vicepreședintele USR Botoșani Adrian Hobjilă, spunea că “oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi” -  dar amenda nu i-a făcut pe liderii USR de la Botoșani să abandoneze proiectul. Și-au cerut scuze public pentru folosirea numelui etniei, explicând că nu a fost vorba de discriminare, iar planurile USR de revitalizare a întregii zone merg mai departe.

Clădirile din Centrul Istoric nu au constituit interes pentru reabilitare nici în perioada comunistă şi nici imediat după 1990. Abia după mai mulţi ani de la Revoluţie, o parte din imobile, rămase în grija municipalităţii au intrat în atenţia autorităţilor. În anul 2011, primarul Cătălin Flutur, a finalizat proiectul prin care au fost renovate 18 clădiri monument istoric prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric şi a Zonei pietonale din municipiul Botoşani”, în valoare de 7, 6 miloane de euro.

Doar că Centrul Istoric numără 60 de astfel de imobile, multe dintre ele fiind vânate după Revoluţie de rudele foştilor proprietari, devenind, astfel, proprietăţi private. Iar municipalitatea nu a putut reabilita proprietăți private, pentru că legea nu permite!

“Soluția noastră este clară: în prima fază municipalitatea trebuie să cumpere aceste proprietăți din Centrul Istoric, eventual să ofere la schimb actualilor proprietari alte imobile. În total, ar fi vorba de oferirea unei soluții pentru aproximativ 15, maxim 30 de proprietari. Nici suma nu este mare. Apoi, municipalitatea, împreună cu agenții economici care deja au spații în zonă, să întocmească un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea întregii zone, care reprezintă monumente istorice și pot beneficia de suport financiar pentru reabilitare din partea Uniunii Europene”, a explicat vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă.

Astăzi, Centrul Istoric al municipiului Botoșani a devenit raiul hoților de buzunare, iar pe timpul serii și al nopții, este un adevărat teritoriul al infracționalității, în care doar cei foarte curajoși, luptătorii profesioniști sau cei din trupele speciale,  mai au “tupeul” să treacă fluierând, ca pe orice stradă dintr-un oraș european.

Chiar dacă face parte dintre cele 20 de centre de oraşe din România protejate prin Legea nr 5/2000, şi este singurul oraş din Moldova care are un asemenea areal arhitectural, frumusețea Centrului Istoric nu poate fi exploatată turistic din cauza stigmatului infracționalității.

Și asta pentru că infracționalitatea nu are sex, etnie, naționalitate, convingeri religioase sau convingeri politice, dar generează și implementează teroare. În plus, crima petrecută în perimetrul Centrului Istoric acum câțiva ani, i-a învățat și mai mult pe botoșăneni că zona este complet nesigură și nefrecventabilă, iar orice deplasare prin acest perimetru este sinonimă pentru locuitorii municipiului cu frica și teroarea.

“Pînă reușim să reabilităm turistic Centrul Istoric, inclusiv creșterea gradului de siguranță a zonei se poate obține, dar pas cu pas, prin mutarea cât mai multor instituții ale administrației locale și de stat din Botoșani în Centrul Istoric. Când tot mai multe instituții și companii private vor avea reprezentare în acest perimetru, interesul din partea Uniunii Europene pentru reabilitarea acestui monument architectural al municipiului va genera credibilitate și mai mare pentru accesarea de fonduri europene”, a mai declarat vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă.    

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
76

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
109

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
164

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...