Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

 Caricatura de Cristinel Vecerdea  Foto: ziuaveche.ro

Privind în spațiul ordinarului cotidian, cu precădere în fauna politică a României, avem a constata nu doar degradarea continuă și aproape ireversibilă a discursului public, ci și pericolul pe care acest discurs îl conține prin caracterul său epidemic, molipsitor. 

Problema reală, chiar dacă nu ne place să o recunoaștem, nu este Viorica Dăncilă. Cu ale cărei gafe școlărești, confuzii de a doua primară, contradicții de grădiniță și alte năzbâtii aproape că ne-am obișnuit. Ce ne facem cu autosuficiența pe care o ridică prim-ministrul la rang de lege? Ce ne facem cu mediocritatea pe care o cultivă într-un pământ și așa vlăguit după atâția ani de ineficientă și insuficientă hrană?  

Dincolo de disputele politice, de cancanurile de budoar sau de schizoidiile televizate, pericolul este unul înfricoșător. Degradarea se extinde cu viteză năucitoare și înșfacă tot ce mai rămâne pur și neîntinat în țara asta: copiii, tinerii. 

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?   

Avem nevoie de soluții concrete. Trebuie să identificăm mai întâi resursa sănătoasă a școlii, pentru a dezvolta o nouă mentalitate, pentru o nouă generație. Desigur, în spațiul public avem de-a face cu numeroase filosofări și aproximări, auzim în fiecare zi teorii despre cum este și cum ar trebui să fie. Reforma învățământului zace părăsită într-un colț al sălilor de bal pe unde politichiile de tot soiul au dansat-o după cum le-a cântat interesul. Astfel că și astăzi, după ani și ani de zgomotoase reforme, rămânem închistați în același registru formativ abundent și prețios, fără ca elevii și profesorii să aibă răgazul bucuriei împreună, al schimbului benefic de energie creatoare. Foarte inspirat rostea un profesor universitar de filosofie, prezentând relația profesor-elev: trebuie să ajungem la situația în care nu se știe cine dă și cine primește.   

În sistemul educațional de astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să coborâm de pe val și să începem a fora în profunzime. Să experimentăm. Să cunoaștem. Pentru asta e nevoie ca școala să ne învețe drumul. Desigur, concurența cu ceea ce oferă societatea este imensă, în fiecare zi strălucesc în media pseudoelitele care ne arată soluții salvatoare și facile de viață. Din păcate, mulți adolescenți cad pradă acestor străluciri.

Inima învățământului nu o constituie programele școlare, ci profesorii buni, spunea Ernesto Sabato, un susținător asiduu al educației. Din păcate, profesorul bun nu va fi niciodată la zi cu toate hârtiile, rapoartele și situațiile pe care sistemul i le impune. Un sistem în care mai mult justificăm ce facem decât facem!  

Așteptăm să se schimbe societatea sau alegem să fim noi parte a schimbării? Facem un pas în spate sau forțăm mersul înainte, dar împreună? Avem în școală - în Botoșani mai cu seamă!  - și în societate resurse excepționale: profesori cu har, cu înțelepciune, elevi cu o capacitate imensă de a previziona, de a anticipa căile de evoluție cele mai potrivite. Avem absolvenți în toate domeniile pe care trebuie să îi oprim în țară. Să le dăm pe mână instrumentele potrivite și încrederea totală. Sună a sacrificiu și probabil că chiar asta este. 

Da, s-ar putea ca EDUCAȚIA să fie singura soluție pentru a evita prăbușirea. Dar nu avem încotro! Deja este târziu și răul prinde cruste din ce în ce mai greu de înlăturat de pe destinele copiilor noștri. Cum spune românul: nu mai avem nimic de pierdut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

DINU DIACONESCU: "Nu o să-i iert niciodată pe politicienii murdari şi avari peste masură, care conduc România spre prăpastie!"

Duminică, 19 August 2018
429

Sticla lui Dinu Diaconescu nu este doar formă. Ea depăşeşte limitele materialului, devine spirit şi artă, capătă mesaj, ascunde înţelesuri pe care el, artistul, le simte şi le dezvolt...

Lie-Românie, ți-au venit copiii acasă și ai pus tunurile pe ei!

Sâmbătă, 11 August 2018
11461

Pe 25 iunie 2018, Lia-Olguța Vasilescu posta pe Facebook un clip cu o intervenție violentă a forțelor de reprimare a manifestanților din Venezuela. Era un avertisment, dar nimeni nu credea că vo...

POEMUL ZILEI: Lucian Valea, "Numai în dragoste"

Joi, 9 August 2018
825

"Suntem poeţi, toţi câţi scriem de la Eminescu încoace, numai pe jumătate. Jumătate din poezia noastră o face limba română. Necesitatea de a lupta împotriva impostu...