Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

 Caricatura de Cristinel Vecerdea  Foto: ziuaveche.ro

Privind în spațiul ordinarului cotidian, cu precădere în fauna politică a României, avem a constata nu doar degradarea continuă și aproape ireversibilă a discursului public, ci și pericolul pe care acest discurs îl conține prin caracterul său epidemic, molipsitor. 

Problema reală, chiar dacă nu ne place să o recunoaștem, nu este Viorica Dăncilă. Cu ale cărei gafe școlărești, confuzii de a doua primară, contradicții de grădiniță și alte năzbâtii aproape că ne-am obișnuit. Ce ne facem cu autosuficiența pe care o ridică prim-ministrul la rang de lege? Ce ne facem cu mediocritatea pe care o cultivă într-un pământ și așa vlăguit după atâția ani de ineficientă și insuficientă hrană?  

Dincolo de disputele politice, de cancanurile de budoar sau de schizoidiile televizate, pericolul este unul înfricoșător. Degradarea se extinde cu viteză năucitoare și înșfacă tot ce mai rămâne pur și neîntinat în țara asta: copiii, tinerii. 

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?   

Avem nevoie de soluții concrete. Trebuie să identificăm mai întâi resursa sănătoasă a școlii, pentru a dezvolta o nouă mentalitate, pentru o nouă generație. Desigur, în spațiul public avem de-a face cu numeroase filosofări și aproximări, auzim în fiecare zi teorii despre cum este și cum ar trebui să fie. Reforma învățământului zace părăsită într-un colț al sălilor de bal pe unde politichiile de tot soiul au dansat-o după cum le-a cântat interesul. Astfel că și astăzi, după ani și ani de zgomotoase reforme, rămânem închistați în același registru formativ abundent și prețios, fără ca elevii și profesorii să aibă răgazul bucuriei împreună, al schimbului benefic de energie creatoare. Foarte inspirat rostea un profesor universitar de filosofie, prezentând relația profesor-elev: trebuie să ajungem la situația în care nu se știe cine dă și cine primește.   

În sistemul educațional de astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să coborâm de pe val și să începem a fora în profunzime. Să experimentăm. Să cunoaștem. Pentru asta e nevoie ca școala să ne învețe drumul. Desigur, concurența cu ceea ce oferă societatea este imensă, în fiecare zi strălucesc în media pseudoelitele care ne arată soluții salvatoare și facile de viață. Din păcate, mulți adolescenți cad pradă acestor străluciri.

Inima învățământului nu o constituie programele școlare, ci profesorii buni, spunea Ernesto Sabato, un susținător asiduu al educației. Din păcate, profesorul bun nu va fi niciodată la zi cu toate hârtiile, rapoartele și situațiile pe care sistemul i le impune. Un sistem în care mai mult justificăm ce facem decât facem!  

Așteptăm să se schimbe societatea sau alegem să fim noi parte a schimbării? Facem un pas în spate sau forțăm mersul înainte, dar împreună? Avem în școală - în Botoșani mai cu seamă!  - și în societate resurse excepționale: profesori cu har, cu înțelepciune, elevi cu o capacitate imensă de a previziona, de a anticipa căile de evoluție cele mai potrivite. Avem absolvenți în toate domeniile pe care trebuie să îi oprim în țară. Să le dăm pe mână instrumentele potrivite și încrederea totală. Sună a sacrificiu și probabil că chiar asta este. 

Da, s-ar putea ca EDUCAȚIA să fie singura soluție pentru a evita prăbușirea. Dar nu avem încotro! Deja este târziu și răul prinde cruste din ce în ce mai greu de înlăturat de pe destinele copiilor noștri. Cum spune românul: nu mai avem nimic de pierdut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

CONSTANTIN BOJESCU, "poetul pentru totdeauna", împlinește 70 de ani!

Sâmbătă, 23 Martie 2019
399

Constantin Bojescu împlinește 70 de ani de viață. Poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, personaj al Cetății care intră/iese în scenă înfășurat în hai...

Mulțumesc, MAMA! - Marșul pentru Viață a reunit sute de creștini la Botoșani - Foto, Video

Sâmbătă, 23 Martie 2019
1598

Sâmbătă, 23 martie, în numeroase orașe din Moldova și din țară s-a desfășurat Marșul pentru Viață, anul acesta evenimentul fiind așezat sub un moto sugestiv: Unic din prima sec...

Nu trasa limite, nu lipi etichete. Începe prin a învăța fericirea. Vei fi surprins când îți vei recunoaște chipul!

Joi, 21 Martie 2019
514

Până să se înfășoare în haine și să așeze între ei ziduri, oamenii se recunoșteau după chip. Vedeau, privindu-se unul pe altul, mai întâi privirea și apoi...