Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?

 Caricatura de Cristinel Vecerdea  Foto: ziuaveche.ro

Privind în spațiul ordinarului cotidian, cu precădere în fauna politică a României, avem a constata nu doar degradarea continuă și aproape ireversibilă a discursului public, ci și pericolul pe care acest discurs îl conține prin caracterul său epidemic, molipsitor. 

Problema reală, chiar dacă nu ne place să o recunoaștem, nu este Viorica Dăncilă. Cu ale cărei gafe școlărești, confuzii de a doua primară, contradicții de grădiniță și alte năzbâtii aproape că ne-am obișnuit. Ce ne facem cu autosuficiența pe care o ridică prim-ministrul la rang de lege? Ce ne facem cu mediocritatea pe care o cultivă într-un pământ și așa vlăguit după atâția ani de ineficientă și insuficientă hrană?  

Dincolo de disputele politice, de cancanurile de budoar sau de schizoidiile televizate, pericolul este unul înfricoșător. Degradarea se extinde cu viteză năucitoare și înșfacă tot ce mai rămâne pur și neîntinat în țara asta: copiii, tinerii. 

Unde este elita salvatoare a României? Cine ne ridică din prăpastie?   

Avem nevoie de soluții concrete. Trebuie să identificăm mai întâi resursa sănătoasă a școlii, pentru a dezvolta o nouă mentalitate, pentru o nouă generație. Desigur, în spațiul public avem de-a face cu numeroase filosofări și aproximări, auzim în fiecare zi teorii despre cum este și cum ar trebui să fie. Reforma învățământului zace părăsită într-un colț al sălilor de bal pe unde politichiile de tot soiul au dansat-o după cum le-a cântat interesul. Astfel că și astăzi, după ani și ani de zgomotoase reforme, rămânem închistați în același registru formativ abundent și prețios, fără ca elevii și profesorii să aibă răgazul bucuriei împreună, al schimbului benefic de energie creatoare. Foarte inspirat rostea un profesor universitar de filosofie, prezentând relația profesor-elev: trebuie să ajungem la situația în care nu se știe cine dă și cine primește.   

În sistemul educațional de astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să coborâm de pe val și să începem a fora în profunzime. Să experimentăm. Să cunoaștem. Pentru asta e nevoie ca școala să ne învețe drumul. Desigur, concurența cu ceea ce oferă societatea este imensă, în fiecare zi strălucesc în media pseudoelitele care ne arată soluții salvatoare și facile de viață. Din păcate, mulți adolescenți cad pradă acestor străluciri.

Inima învățământului nu o constituie programele școlare, ci profesorii buni, spunea Ernesto Sabato, un susținător asiduu al educației. Din păcate, profesorul bun nu va fi niciodată la zi cu toate hârtiile, rapoartele și situațiile pe care sistemul i le impune. Un sistem în care mai mult justificăm ce facem decât facem!  

Așteptăm să se schimbe societatea sau alegem să fim noi parte a schimbării? Facem un pas în spate sau forțăm mersul înainte, dar împreună? Avem în școală - în Botoșani mai cu seamă!  - și în societate resurse excepționale: profesori cu har, cu înțelepciune, elevi cu o capacitate imensă de a previziona, de a anticipa căile de evoluție cele mai potrivite. Avem absolvenți în toate domeniile pe care trebuie să îi oprim în țară. Să le dăm pe mână instrumentele potrivite și încrederea totală. Sună a sacrificiu și probabil că chiar asta este. 

Da, s-ar putea ca EDUCAȚIA să fie singura soluție pentru a evita prăbușirea. Dar nu avem încotro! Deja este târziu și răul prinde cruste din ce în ce mai greu de înlăturat de pe destinele copiilor noștri. Cum spune românul: nu mai avem nimic de pierdut.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Eleganţă de chihlimbar

Duminică, 7 Octombrie 2018
1453

Mai avem nevoie de Educație?

Vineri, 5 Octombrie 2018
747

Magda Ursache: În poala lui Marx

Sâmbătă, 29 Septembrie 2018
1016

Știri.Botoșani.Ro - De 10 ani împreună!

Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
1409

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gellu DORIAN la 65 de ani: Totdeauna am privit actul de creaţie ca pe o "intenţie a lui Dumnezeu"!

Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
953

Născut pe 13 octombrie 1953, Gellu Dorian este redactor-șef al revistei de cultură "Hyperion" și presedintele Fundatiei Culturale "Hyperion-caiete botosănene". Membru &ic...

Alexandru Zub împlinește astăzi 84 de ani. LA MULȚI ANI!

Vineri, 12 Octombrie 2018
608

Arestat în tren, cu pistolul în coaste, închis, torturat, urmărit, marginalizat, interzis. Adulmecat, curtat apoi de comunişti, a rămas neclintit şi vertical pentru că, nu-i aş...

Regizorul Dan Pița împlinește astăzi 80 de ani. LA MULȚI ANI!

Joi, 11 Octombrie 2018
387

Regizorul Dan Pița s-a născut la Dorohoi, pe 11 octombrie 1938. Tatăl său, militar de carieră, rănit în război și decorat cu Steaua României, era un mare iubitor de filme. Improviz...