Și tu stai de șase?!

"Daca nu stii, afli acum de la mine ca, atunci cand se iese la furat, cel mai prost si mai mototol sta de sase iar aia mai voinici si mai sprinteni sar gardul si indeasa in saci".

Și tu stai de șase?!

Textul de mai jos a devenit viral pe rețelele de socializare, el fiind distribuit în ultimele zile nu doar de către utilizatorii obișnuiți ci și, culmea!, de către politicienii din opoziție. Întrebarea care însoțeste cel mai des postările este: Și tu ești Liță Perniță?


De multe ori intalnesc in intersectie un batran cu par si barba ninse, imbracat mereu cu camasa alba si care cerseste fara a privi trecatorii, asezat pe un scaunel cu trei picioare ca un arbust inflorit cu radacinile iesite din pamant. Astazi trec pe langa el, ii pun 10 lei in cutia de carton din fata si il intreb amical fara sa astept neaparat un raspuns:
- Ce mai faceti?
- Stau de sase! zice el soptit, aproape conspirativ, uitandu-se repede in jur ca si cum s-ar teme sa nu fie surprins.
- Pai de ce? il intreb curios sa-i aflu jocul pentru ca nu pare tocmai locul in care sa se produca vreo infractiune.
- De prost! zice el.
- ??
- Daca nu stii, afli acum de la mine ca, atunci cand se iese la furat, cel mai prost si mai mototol sta de sase iar aia mai voinici si mai sprinteni sar gardul si indeasa in saci.
Ma grabeam spre serviciu dar e prima data cand ridica fruntea si ma priveste in ochi, asa ca il ascult mai departe:
- Era la noi in sat un baiat cu doi ani mai mare ca mine, Liță Perniță il strigam, un copil bolnavicios, cu carnea moale, care adormea si la scoala, si la joaca. Avea si picioarele raschirate uite-asa! (imi arata cu degetele osoase cat de cracanat era Liță). Tat-su avea o livada bogata si cand mergeam acolo la furat de pere ori de gutui il luam si pe Liță sa stea de sase, sa nu cumva sa vie tat-su sa ne prinza. Cand ieseam cu traistele pline ii dadeam si lui o fructa ca ala care sta de sase primeste mai putin. Asa de prost era ca se bucura de gutuia aia furata din curtea lui.
As pleca dar mi-e clar ca mosul mai are ceva de spus. Ba chiar se ridica pentru a da greutate cuvintelor lui:
- Uita-te la mine, am aproape 90 de ani, si n-am stiut pana acum ca eu sunt Lita Perniță. Ma bucur de pensia pe care mi-o dau din munca mea, de mersul gratis cu autobuzul si de doua buline la pret redus si stau de sase sa fure ei pana nu mai pot cara! Se asaza din nou pe scaun.
- Sanatate, bunicule! zic eu. Si eu stau de sase, cred ca stam toti de sase!
- Mergi sanatos, Liță! spune el
Are dreptate batranul. O tara intreaga sta de sase ca sa se poata fura pe ea insasi!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
69

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...