Reflecții la început de an școlar

Reflecții la început de an școlar

Iubirea împărtășită în cadrul familiei și educația primită în școală constituie temelia edificiului vieții noastre. Avem nevoie de oameni care să ne descopere, să ne ude, să ne plivească, să ne încurajeze, să ne pună pe un făgaș bun, să ne dea un ritm potrivit, "să ne arunce în scăldătoare" și chiar să ne smerească la nevoie.

Educația adevărată este făcută de către profesori pasionați, profesori charismatici, profesori de vocație. Doar astfel de oameni pot să aprindă flacăra curiozității în inimile discipolilor. Până la urmă, în toată treaba cu școala despre asta cred ca e vorba: despre descoperirea vocației elevului și despre aprinderea în el a dorinței de cunoaștere, a pasiunii pentru cultură, a poftei pentru dobândirea unor abilități, a bucuriei pentru potențialul propriu descoperit și actualizat.

Îmi amintesc cu nostalgie și recunoștință la fiecare început de an școalar de învățătorul meu, domnul Huștiuc, de profesoara de matematică din generală, doamna Clipa D., de profesorii de istorie, doamna Onofrei T. și domnul Rîznic M., de profesorul de V.T., din facultate, Pr. Cezar H. și, nu în ultimul rând, de prof. Diac. Mihalache S., ale cărui seminarii erau savuroase.

Fiecare dintre noi cred că are întipărit în suflet chipul unui dascăl. Ce au în comun profesorii mari, care rămân veșnic în memoria învățăceilor?

Cred că, în primul rând, ei își cunosc foarte bine materia pe care o au de predat. Vin cu temele făcute în fața clasei. Vorbesc liber, știu să explice, ne captivează ușor cu poveștile lor, ne fac să îndrăgim obiectul respectiv, ne conștientizează de importanța acelei materii pentru creșterea și edificarea noastră. Se fac repede plăcuți, după o primă interacțiune fiind deja îndrăgiți de elevi.

Nu le lipsește conduita morală și nu se înfoaie în pene, deși sunt cu adevărat competenți. Cultivă modestia, omenia, recunoștința și admirația. Nu sunt crispați, anxioși, morocănoși, răutăcioși, tăioși în vorbire, nu simt nevoia să pună la punct pe cineva în fiecare clipă, nu domină clasa prin forță. Intră în rol de cum fac primul pas în sală și uită pentru 50 de minute de problemele de acasă, de salariile mici, de hârțogăraia ce așteapta completată, de nebunia din administrație, de șicanele din cancelarie.

Stârnesc în noi entuziasmul, ne provoacă, ne pun mintea la contribuție, ne dau lecții de viață, ne învață să gândim critic, ne țin în suspans, ne surprind plăcut cu ideile lor. Sunt oameni firești, autentici, naturali, sinceri și bine intenționați. Ne fac să privim dincolo de litere, dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber. Mai mult decât antrenarea memoriei și a altor capacități, ne ajută să ne însușim repere de viețuire, criterii de percepere și înțelegere a realităților înconjurătoare, înțelesuri, rațiuni, sensuri...

Au o emisie a vocii curată și o dicție bună. Emană noblețe și demnitate. Nu știu cum fac, dar timpul zboară pe nesimțite la ora lor. Pun suflet în lucrarea pe care o întreprind.

Spitalele, bisericile și școlile au nevoie în continuare de așa lucrători: pasionați, charismatici, competenți, demni. Și, slavă Domnului, avem în țara noastră astfel de oameni! Îi prețuim?

Anușca Dumitru,
psalt Catedrala Mitropolitană Iași
masterand Facultatea de Teologie Iași

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zilele Municipiului Botoșani la Cornișa: Consilierii locali, chemați să aprobe alocarea a 200.000 de lei din bugetul orașului

astăzi, 09:22
37

În perioada 17-19 mai 2019 se vor organiza Zilelor municipiului Botoșani, care vor coincide în acest an cu evenimentul "Împreună Dezvoltăm Orașul - Hai la Cornișa", ac...

La examenul auto, examinatorul n-are voie să te păcălească să încalci regulile de circulație!

astăzi, 08:30
152

În timpul probei practice pentru obținerea permisului auto, examinatorul n-are voie să-i spună candidatului să facă vreo manevră prin care s-ar încălca regulile de circulație. Așa...

Alegeri prezidențiale în Ucraina: Actorul de comedie Zelenski a fost ales președinte cu 73 la sută din voturi

astăzi, 08:12
106

Volodimir Zelenski a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-poll-ului, relatează AFP. Actorul de comedie, un novice în politică, îl învinge...