Povara alegatorului de cursa lunga

Povara alegatorului de cursa lunga

Politica la Botosani seamana cu un supersonic fabricat in Romania, adica viteza "no, da ce atata graba??", design "merge si asa!" si pista de decolare "inainte-inapoi": ne facem ca plecam, dar niciodata nu parasim ringul.

Lupta dintre PDL si PSD a facut deliciul participantilor la traficul aerian-terestru. Pentru ca, desi se afla la guvernare, PSD a facut o campanie de opozitie.

PNL a ramas in spate, preocupat de luptele din partid, voturile venind doar din inertia liberalilor pur-sange, care nu pot vota (inca) nici cu PDL, nici cu PSD.

In municipiul Botosani aproape nimic nu a amintit ca au loc alegeri. Lupta electorala s-a transferat in mediul rural, unde, de altfel, s-a si inregistrat o prezenta buna la urne, fata de urban. Botosanenii si-au petrecut weekendul la iarba verde sau pe terasele racoroase ale orasului. Nu au avut ce face pacientii din spitale si detinutii, pentru ca votul i-a mai scos nitel din rutina chinuitoare a vietii.

Sigur, au fost nevoiti sa voteze si cei care s-au inscris la tombola pentru castigarea masinii de pe Pietonalul Unirii. Nu de alta, dar sa mori, nu alta, daca ai completat, ai castigat si nu poti dovedi ca ai fost la vot. Cu cine ai votat? Nu mai conteaza!

Si pentru ca alegerile europarlamentare au oferit ocazia cetatenilor aflati in tranzit sa voteze pe liste suplimentare, sa nu uitam ca orasul a fost locuit, in acest weekend, si de poetii prezenti la Congresul National de Poezie.

Poeti veniti de peste tot, cata frunza si floare. Unii au votat, ca cetateni respectabili, europeni ce sunt! Cum au votat? Ca poetii? "Da, am fost la vot, trebuia sa votez. Numai ca nu am gasit pe nimeni care sa imi placa. Asa ca am scris acolo, jos: Mihai Ursachi, candidat pentru Parlamentul Europei. Si apoi am pus stampila pe el".

Da, Mihai Ursachi, odihneasca-se in pace, este si cetatean de onoare al Botosanilor. Asa ca cinste noua! Ca si asa nu am avut candidati pe locuri eligibile! Mihaela Hunca a poposit, fara frica, pe locul 25 din lista PSD, insotita, pe aceeasi lista, de Micsunica Dretcanu - locul 39. Si democrat-liberalul Radu Dragus a facut figura buna, adica a avut poza pe liste: locul 32.

Iesenii si sucevenii sunt mai norocosi: au scos cativa europarlamentari!

Oricum, vine vara! In toamna, bronzati si cu o noua fata in Europa, vom face bilantul si ne vom duce din nou la vot, sa ne alegem presedintele.

Speram doar ca lui Vadim Tudor, lui Becali si Ebei sa le placa la nebunie in Parlamentul Europei si sa nu le vina ideea de a candida la prezidentiale! Nu de alta, dar s-ar putea sa castige vreunul dintre ei! Deocamdata, a ramas in tara Nati Meir, care a anuntat deja ca vrea la Cotroceni. Tot cu Monica Columbeanu (cacofonie permisa si absolut necesara!) alaturi!

Daca ne straduiam nitel, il trimiteam si pe el in Europa si scapam.

Discutiile vor curge pana atunci, campania abia a inceput. Se vor regla conturi, se vor negocia locuri in partide. Organizatiile judetene fac bilanturi, cauta vinovati, dovezi de fraudare, voturi pierdute, liste false, microbuze ramase in pana electorala, stampile cu doua fete... Orice ii poate scapa de responsabilitatea unui rezultat mult sub cel impus de sus.

In rest, viata merge mai departe, ca nici canicula nu mai sperie! Actorii de la Vasilache au un retur cu colegii de la Teatrul Eminescu, trece Turul Ciclist al Romaniei prin Botosani, pana in toamna - daca nu mai mor multi dintre noi, ca sa o ia cimititul la vale - mai avem loc pe iarba de la Cornisa, mai mult ca sigur ca nu vor fi camere video la bac, din motive de discriminare, bineinteles (aia de anul trecut nu au avut, de ce noi???), dar si din alte motive, ceva legat de demnitate, se zice (ne facem de rusine, daca puneti camere va fi un procent de promovabilitate la Botosani de 30%, fata de aproape 90 in anii trecuti, avertizeaza elevii!), bulevardul se macina incet, dar sigur, Contac va mai scrie cate ceva pe blog, ca sa ii faca in ciuda ieseanului-dorohoian Nichita...

Urmeaza o vara caniculara, dar fara Eba prin tara nimic nu va mai fi interesant!

Inchei cu cuvintele cu iz bancar (de la banc, adica) ale lui Varujan Vosganian, spuse in deschiderea Congresului de Poezie de la Botosani: "Optimistul spune: vom ajunge atat de rau incat vom fi nevoiti sa cersim. Pesimistul intreaba: de la cine sa mai cersim?". (F.Tonita)

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
787

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
250

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
212

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...