SORIN PÂRVU - Un botoşănean cucereşte lumea!

SORIN PÂRVU - Un botoşănean cucereşte lumea!

SORIN PARVU

Sorin Pârvu este, de departe, un om de cultură şi un dascăl care va rămâne în istoria învăţământului românesc nu doar prin consecvenţa şi profesionalismul cu care şi-a asumat acest statut, cât mai ales datorită aportului său extraordinar la promovarea culturii româneşti în lume. 

Sorin Pârvu s-a născut pe 29 aprilie 1946, la Mihălăşeni, judeţul Botoşani. Este un apreciat eseist, critic şi istoric literar.

A urmat cursurile primare în Răuseni, judeţul Botoşani, continuându-şi studiile la la Liceul "C. Negruzzi" din Iaşi, în perioada 1960-1964.

Urmează, în cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, Facultatea de Filologie, secţia engleză-română, absolvită în anul 1969, şi Facultatea de Istorie-Filosofie, finalizată în anul 1975.  Patru ani mai târziu îşi susţine la Bucureşti teza de doctorat, sub îndrumarea lui Silvian Iosifescu.

Activitatea universitară începe în 1969 la Catedra de engleză a Facultăţii de Litere Iaşi, imediat după finalizarea studiilor filologice, până în 1999 parcurgând toate treptele până la gradul de profesor.

Sorin Pârvu a predat cursuri de literatură română şi teorie a literaturii ca lector la School of Slavonie and East European Studies din Londra şi la Faculty of Modern and Medieval Languages din Cambridge (1982-1984), pentru ca, prin intermediul Fulbright Fellowship, să susţină cursuri de literatură americană la State University of New York at Albany (1993-1994).

A fost redactor-şef la Editura Institutului European din Iaşi, membru în Consiliul Director al Centrului de Studii Româneşti (din 1998).

A debutat în 1972 la Cronica, Sorin Pârvu colaborând ulterior la Convorbiri literare, Ateneu, Dialog, Opinia studenţească, Echidistanţe, Analele ştiinţifice ale Universităţii Al. I. Cuza", seriile literatură şi filosofie, "Anuarul Institutului de Istorie şi Arheologie A.D. Xenopol", "Revue roumaine des sciences sociales" etc.

Volumul The Romanian Novel (1992) este o introducere deosebit de utilă în universul literaturii române de până la al Doilea Război Mondial, adresată cititorilor străini dornici să primească informaţii esenţiale despre o anumită etapă din evoluţia scrisului românesc. Sunt prezentate 19 cărţi de proză, comentariul extinzându-se asupra literaturii europene, prin stabilirea unor analogii, totodată cu preocuparea de a contura originalitatea şi personalitatea operelor avute în atenţie. Sunt traduse în limba engleză fragmente reprezentative pentru fiecare roman sau nuvelă, încât cititorul să poată intui particularităţile stilistice ale fiecărui text.

În Proza comportamentului (1992), Sorin Pârvu face anatomia behaviorismului în literatură, subliniind că "romanul comportamentului [...] este un reflex, o reacţie specifică la o anume conjunctură", iar apariţia sa nu e singulară, ipostaza literară este întregită de manifestări în psihologie, sociologie, politologie, filosofie, lingvistică şi semiotică".

Şi în alte incursiuni critice - Desenul din praf. Idei, autori, cărţi (1998), Chipul din apă. Între conceptual şi senzorial (1998), Narrative Poetry. The Mythical Mode (2001), Dicţionar SF (A-F) (2003), Dramatic Poetry. The Mythical Mode (I, 2003) etc. – Sorin Pârvu evidenţiază "gândirea mobilă şi mereu asociativă". Analiza critică, niciodată superfluă, trimite la autori din spaţiul anglo-american sau din cel românesc, scrie crispedia.ro.

Opera

• American Fiction. Varia, Iaşi, 1988;
• Romanul comportamentului, Iaşi, 1989;
• Dicţionar de prozatori americani contemporani, Iaşi, 1989;
• The Theory ofthe Novel, Iaşi, 1991;
• Proza comportamentului, Iaşi, 1992;
• The Romanian Novel, Iaşi, 1992;
• The American Novel, Iaşi, 1993;
• Poetics ef the Novel, Iaşi, 1997;
• Desenul din praf. Idei, autori, cărţi, Iaşi, 1998;
• Chipul din apă. Între conceptual şi senzorial, Iaşi, 1998;
• Narrative Poetry. The Mythical Mode, Iaşi, 2001;
• Dicţionar SF (A-F), Iaşi, 2003;
• Dramatic Poetry. The Mythical Mode, I, Iaşi, 2003.
 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
126

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
92

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
85

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...