Profesorul care sfințește locul, în Ștefăneștii lui Luchian!

Profesorul care sfințește locul, în Ștefăneștii lui Luchian!

VICTOR FOCA

Un eveniment cu multiple semnificații s-a consumat sâmbătă, în spațiul Galeriilor de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani, unde a fost vernisată expoziţia tematică "Omagiu lui Ștefan Luchian".

Evenimentul s-a dorit a fi o ultimă etapă a Proiectului educațional "Omagiu lui Ștefan Luchian" propus de Liceul "Ștefan D. Luchianˮ Ștefănești (prin directorul unității de învățământ, prof. Elena Marineac, și prof. coordonator Victor Foca), în parteneriat cu Fundația "Ștefan Luchianˮ Botoșani  (președinte prof. Aglaia Corneanu) și Muzeul Județean Botoșani (prin Ana Coșereanu, gazda evenimentului). 

În prezența artistului Victor Foca, a elevilor săi de la Ștefănești, cei prezenți în Galerii au putut admira desene interpretate grafic și cromatic - "Magia punctului 3ˮ - lucrări din ciclul "Punctul cuantic – plastic - armonicˮ. Desenele elevilor au fost realizate în cadrul orelor de educație plastică.

Victor Foca și geometria culorilor

De mulți ani, materialul de lucru al lui Victor Foca, "lutul" din care îşi modelează conceptul artistic, nu este culoarea în sine, ci capacitatea ei, a culorii, de a se descompune geometric, dar nu în formele clasice ale rigorii, ci ca percepţie raţională asupra unei idei, a unei semnificaţii profunde. Există la Victor Foca o forţă a interiorizării poetice, o delicat simţită dorinţă de a crea o stare transcendentală care, oricât ai încerca să o transpui în cuvinte, se abstractizează şi se (re)compune cu fiecare clipă ce trece, timpul conferind privirii acel răgaz necesar trăirii artistice, devenind el însuşi complice actului privirii. 

Lucrările lui Victor Foca, spune Cristian Bădiliță, “vin dintr-o cu totul altă lume, dar le simți în același timp familiare, foarte cunoscute, deși nu le poți detecta imediat originea. (...) Nici pictură, nici grafică, mai mult decât pictură, mai mult decât grafică; nici simplă geometrie, nici inspirație dezlănțuită (fiecare punct e ținut sub control); nici materie densă, nici formă pură sau contur idealizat. Stai rănit, oarecum umilit în fața lor și te întrebi de unde-au apărut, dacă sunt linii moarte sau curbe care dintr-o clipă într-alta vor începe să miște, să vibreze”.

Aparent complicate din punct de vedere al înțelesului rapid și conștient, formele și culorile lui Victor Foca se descompun privirii pe măsură ce ochiul călătorește. Sunt, spune același Cristian Bădiliță, “mandale care ne reorganizează, ne odihnesc subconștientul”. 

Și asta pentru că nimic în arta lui Victor Foca nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinaţiile pigmentare pe care le-a studiat şi experimentat ani la rând, devin instrumente ale înţelegerii diversităţii culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual. Totul rămâne în linia subtilă a comunicării imagine-cuvânt, a stării compoziţionale abstracte, fără a ieşi din hotarele adevărului absolut. Prin culoare şi abstractizarea ei, artistul creează o formă ce îşi aparţine sieşi, intră într-o ordine menită să (supra)pună haosul în rigori convenţionale, chiar dacă atipice. Victor Foca dezvoltă un discurs cromatic extrem de abstract, căruia îi împrumută nota personală, amprenta coloristică inepuizabilă şi remarcabilă.  
 

Constantin Prut: "Pictorul Victor Foca le oferă elevilor o viziune nouă!"

Însă de această dată, în cadrul unui vernisaj care s-a așezat confortabil în intimitatea fiecărui privitor, Victor Foca ne-a oferit o altă perspectivă a Artei. Este vorba despre generozitatea creației, despre împărtășirea și împreună-călătoria, atunci când artistul devine profesor și profesorul își revarsă harul artistic asupra propriilor învățăcei. 

Mesajul criticului de artă Constantin Prut punctează întocmai această menire a artistului-profesor, a profesorului scotocitor după talentul ascuns, nevalorificat. "În cadrul cursurilor de la liceu, pictorul Victor Foca le oferă elevilor o viziune nouă, care se bazează pe cele mai noi cercetări și achiziții privitoare la percepția vizuală și la construcția imaginii. El îndeamnă la descoperirea și utilizarea unor principii raționale care să domine întreg câmpul lucrării. Elevului nu i se mai propune un model ilustru al Antichității sau o natură statică, într-o astfel de înțelegere nu este suficient nici recursul la puritatea naturii. În cadrul cursurilor experimentale de la Ștefănești, este promovat elementul plastic pur, neafectat de nicio voință de reprezentare. Punctul plastic armonic, pe care îl cultivă Victor Foca, este un vector energetic care pus în funcțiune dezvoltă o construcție plastică autonomă. În evoluția sa, punctul plastic nu cedează niciunei forțe informale, pentru că este conturat în permanență de principii raționale. Lecțiile pe care le susține Victor Foca la Ștefănești aduc un aer de modernitate, de tinerețe continuă, actualizând în mod original moștenirea excepțională a lui Ștefan Luchian".

Prezent la vernisaj, Cornel Ailincăi, ceramist, pictor și grafician, profesor universitar, a scos în evidență dubla vocație exersată de Victor Foca, vorbind totodată despre stimularea potențialului creativ al elevului având drept suport compozițiile profesorului. "Ceremonia culturală la care suntem astăzi invitați se datorează premiselor de manifestare a une duble vocații exersate consecvent de colegul nostru Victor Foca. Una consacrată practicii picturale ce gravitează tematic predilect în jurul expansiunii vibratorii a punctului plastic armonic, ca să-l cităm pe domnul Constatin Prut, iar cealaltă dedicată responsabil și cu generoasă dăruire inițierii neofitului în secretele plăsmuirii artistice. Avem prin urmare la îndemână o minunantă conjuncție între creația artistică de autor, creativitatea înțeleasă în sensul mai larg, general, și un angajament paideic. Destinul acestei simbioze este legat în epoca actuală în mod inevitabil de cultivarea creativității la stadiul întregii societăți". 

Victor Foca, adaugă profesorul universitar Cornel Ailincăi, "a elaborat un model experimental de înțelegere și exersare a gramaticii, sintaxei și semioticii din spațiul vizual, menit să stimuleze potențiatul creativ al elevului prin care acesta exersează liber structuri și registre cromatice pe un suport al compozițiilor maestrului. Dar este important de semnalat că această trudă pedagogică meritorie nu e doar un proces de șlefuire a unor abilități sau dexterități, ci în același timp este o automodelare a personalității, a caracterului, a voinței, perseverenței, sensibilității, afectivității, a înțelegerii frumosului și a armoniei sufletești". 


Primul profesor de desen calificat în Ștefăneștii lui Luchian! 

Victor Foca, la 75 de ani, este primul profesor de desen calificat, într-un loc în care aproape nimeni nu se mai încumetă să ajungă. Artistul a răspuns astfel provocării lansate de Fundația "Ștefan Luchian" din Botoșani, o propunere care, din fericire, s-a bucurat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean. Victor Foca a acceptat, chiar dacă nimeni nu l-a încurajat. "Unde te duci? La Ștefănești? Dar știi ce e acolo? Ei bine, m-am convins că este un loc unde se poate întâlni arta cu sufletul. Copiii, chiar dacă sunt – ca peste tot – diferiți și diverși, mi-au demonstrat că au un potențial foarte mare de exprimare, de sensibilitate. Acest mod de a comunica stă în puterea și în darul dat nouă de divinitate, de a comunica prin imagini. Ei, copiii, mi-au demonstrat de fiecare dată această calitate extraordinară. Dacă timpul și puterea îmi vor sta alături ne vom putea întâlni și ată dată".

Aglaia Corneanu, președinta Fundației "Ștefan Luchian" din Botoșani, este convinsă că Victor Foca mai are multe de spus în artă, singur sau alături de elevii de la Ștefănești. "Domnul Victor Foca nu se oprește aici, va continua. Are stative prin care va expune stradal lucrări alături de elevi. Vrea ca chiar și în câteva țări europene să plece cu această expoziției stradală. Ajunge mai ușor la inima și la mintea celor care privesc decât într-o galerie", a spus Aglaia Corneanu, conferindu-i în același timp lui Victor Foca funcția de președinte de onoare al Fundației "Ștefan Luchian".

Laurențiu Palade, inspector școlar în cadrul ISJ Botoșani, și-a manifestat speranța că exemplul oferit de Victor Foca îi va inspira și pe alții. Este nevoie de profesori care să le ofere copiilor din mediul rural speranțe, încredere, perspective. "Am fost onorat să văd, la începutul anului școlar 2018-2019, o persoană dragă mie care la 74 de ani vrea să facă ceva pentru Ștefănești. Întindem mâna tuturor celor care vor să facă muzică: nu avem profesori calificați în mediul rural. Celor care vor să facă artă plastică: nu avem, din păcate, profesori calificați în mediul rural. Veniți, pentru că doar prin talentul și instruirea unor oameni, prin experiența acumulată în atâția ani de activitate putem da o șansă copiilor din mediul rural. Vă felicit că ați venit, domnule profesor, și vă așteptăm și în următorul an școlar. Vă felicit, vă mulțumesc, sunteți un exemplu pentru noi. Ați dat o speranță acestor copii pentru ziua de mâine. Iar nouă ne-ați arătat o parte a sufletului dvs., o parte pe care mulți o avem, dar o ținem acolo, închisă". 

Mulțumiri, aprecieri și cuvinte sincere au venit și de la Elena Marineac, directoarea Liceului "Ștefan Luchian" din Ștefănești. Nu au fost omise greutățile cu care se confruntă școala rurală. Însă harul profesorului dedicat, perseverența și dăruirea vor schimba destine. "Cum a ajuns domnul profesor Foca la Ștefănești? Era cumva nedrept: Ștefan Luchian s-a născut la Ștefănești, dar Ștefăneștiul nu a avut niciodată un profesor de desen cu studii de specialiltate. Copiii noștri sunt talentați, dar talentul trebuie și cultivat. În toamnă, când am primit provocarea dacă nu am vrea un profesor la Ștefănești cu studii de specialitate, eram foarte bucuroasă, dar mă gândeam și la piedici: în primul rând se punea problema navetei, dumnealui avea doar 11 ore de desen. Cum va veni domnul profesor? Nu mai spun că domnul profesor și-ar fi dorit să îi punem la dispoziție materiale de tot felul. Nu toate au fost posibile. Sufletește l-am sprijinit cu totul, dar material mai puțin. Important este că acum ne aflăm aici, în acest moment deosebit de frumos. Exprim din nou: școala din Ștefănești a avut un câștig enorm prin venirea domnului profesor la noi. Domnul profesor poate fi un model pentru noi toți. Văzând cât suflet, cât patos, câtă dăruire are... poate fi un model pentru noi toți. În felicit din tot sufletul și îl așteptăm din toamnă. A ajuns la sufletul copiilor și le-a valorificat talentul artistic în ceea ce privește creația plastică".
 

Născut pt 25 ianuarie 1944, la Bucureşti, Victor Foca a fost elev al Liceului "Octav Băncilă" din Iaşi, parcursul artistic purtându-l, în acelaşi Iaşi al culturii româneşti, prin atelierele Facultăţii de Arte Plastice (promoţia 1966), la clasa ilustrului pictor şi profesor Dan Hatmanu. Se stabileşte la Botoşani, unde activează ca profesor de desen, la Şcoala 8. Victor Foca este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al International Association of Art.




























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

astăzi, 14:51
856

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
343

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2516

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...