POMPILIE BORS: "Un eseu impotriva Frantei este ceva de vis!"

POMPILIE BORS: "Un eseu impotriva Frantei este ceva de vis!"

 Pompilie Bors in anii de glorie!  

Unii oameni scriu istoria, insa nu mereu istoria isi recunoaste eroii! Zilele acestea, Botosanii au fost pe harta sportului romanesc pentru ca trei nume mari din rugbyul mondial s-au nascut pe aceste meleaguri: Florica Murariu, Pompilie Bors, Romeo Gontineac.

Din pacate, pana cand echipa nationala de rugby sa poposeasca la Botosani, putini semeni ai nostri auzisera de regretatul Florica Murariu. O stea apusa a sportului, un capitan de echipa rapus de arma unui soldat inconstient in decembrie 1989! Fostii colegi, Federatia Romana de Rugby, dar si noii sportivi, au mers in satul lui Florica, la Mitoc, unde au asistat la inaugurarea Muzeului ce ii va purta numele. Extrem de impresionant a fost insa faptul ca, la Mitoc, nationala Romaniei a jucat rugby cu copiii satului, momente care negresit vor ramane in memoria afectiva a tuturor!

Unul dintre oamenii care au scris istorie in sportul romanesc este si Pompilie Bors, fost mare jucator de rugby, astazi vicepresedinte al Federatiei Romane de Rugby.

Botosaneanul Pompilie Bors a trait momente de neuitat in urma cu 30 de ani, cand Romania invingea Franta cu 15-0! Pe stadion se afla atunci si Florica Murariu. Pompiliu Bors juca la Dinamo, Florica Murariu la Steaua, insa impreuna luptau pentru Romania.

Era in 1980, pe stadionul Giulesti, cand nationala noastra reusea una dintre cele mai importante victorii din istoria rugbyului romanesc.
Presa vremii a scris pe larg despre aceasta victorie, care a avut loc in fata a peste 20.000 de spectatori.

In ultimul minut al meciului, scorul era 9-0 pentru Romania. In minutele de prelungire, Romania marcheaza un eseu prin numarul opt, Pompilie Bors, eseu transformat de un alt jucator, care stabileste si scorul final, Romania-Franta: 15-0.

Pentru francezi, era prima infrangere la zero dupa 15 ani!

Marcatorul eseului de atunci, Pompilie Bors, spune ca un eseu contra Frantei este ceva unic.
"Un eseu impotriva Frantei este ceva de vis. Ceva unic. Este una din cele mai de pret amintiri ale mele. Sunt mandru ca am reusit sa marchez contra cocosilor. Imi aduc aminte ca am jucat cu mare ambitie contra Frantei. Am avut o echipa foarte buna pe teren. Forta grupului a contat enorm. Stadionul a fost plin. Peste 20.000 de spectatori. O atmosfera senzationala", a povestit Pompilie Bors pentru frr.ro.

Anul acesta, Pompilie Bors a revenit spectaculos, dupa ce s-a decis, fara sanse intiale, sa concureze pentru un post in conducerea Federatiei Romane de Rugby. A fost ales vicepresedinte. La scurt timp, nationala a fost preluata de un alt botosanean, Romeo Gontineac, in calitate de antrenor.

Inaintea partidei Romania - Spania (48-3) din luna martie, lui Pompilie Borş i s-a pregatit o surpriza. Fostul international implinea 56 de ani chiar in acea zi. Pe un ecran urias amplasat la stadion au fost difuzate imagini in care acesta contribuia la victoriile cu Franta, din anii 80. Cu lacrimi in ochi, vizibil emotionat, Bors a primit o cupa si o statueta din partea Federatiei.



 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
119

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
78

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
76

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...