PETRICĂ GRINDEI - Când pasiunea prinde aripi!

PETRICĂ GRINDEI - Când pasiunea prinde aripi!
Stiati ca in lume exista mai multe gaini decat oameni? Nu pentru ca sunt foarte multi aceia care cresc aceste pasari domestice, ci pentru ca putinii care prefera sa aiba in curte zburatoare galagioase o fac mai putin pentru carne sau oua si mai mult pentru ca iubesc cu adevarat gainile.

Petrica Grindei este unul dintre pasionatii care isi dezvolta o mica ferma de pasari de rasa. Cand nu fabrica termopane, botosaneanul isi ingrijeste zecile de pasari, care mai de care mai frumoase, beneficiare, si ele, de intrari din... termopan!


 
Motate, gusate, incaltate, uriase, pitice, albe, negre, pestrite sau roscate, toate sunt superbe si extrem de blande. E aproape imposibil sa nu iti cada cu tronc o astfel de zburatoare, care cucereste fie prin penaj, fie prin istetime, fie prin modalitatea in care incearca sa comunice cu oamenii. Victima moțatelor a cazut si Petrica Grindei, un botosanean care si-a descoperit in urma cu trei ani o noua pasiune.

"Un unchi de-al meu mi-a dat odata 14 gaini si un cocos. A vazut ca imi plac. Si de atunci, am facut o pasiune pentru asta.Pur si simplu m-a imbolnavit! Acum am zece rase, cu cate patru exemplare pentru fiecare rasa, deci cam 50 de pasari, inafara de cele de curte, pe care le cresc doar pentru oua si carne. Am  gaini de matase (rasa chinezeasca cu par), Sussex, Conchinchina pitica, Conchincina uriasa, Orpington, Playmout, albe, galbene, negre...", spune mandru Petrica Grindei.

Sta la bloc, insa isi umple timpul cu zecile de zburatoare pe care le ingrijeste in curtea casei de la marginea municipiului. Nu le-a expus niciodata si le-ar sacrifica numai daca le-ar scurta suferinta.

"Nu sunt foarte pretentioase, insa trebuie sa ai grija de ele ca sa nu le pierzi... trebuie sa abia la timp apa curata si sterila, pentru a nu se imbolnavi unele de la altele (de aceea le tin separat de celelalte de curte), trebuie sa le tratezei, daca e cazul, si sa le cunosti atunci cand se imbolnavesc. Le vezi ca stau suparate si atunci stii ca ceva nu e in regula. Le dai o pastiluta si le-ai salvat. Gainile trebuie sa aiba curatenie si conditii sa creasca bine. Ale mele sunt blande, pentru ca eu stau mereu in preajma lor. Vin si le vad de cel putin doua ori pe zi, dar stau si mai des. Uneori pierd toata ziua pe aici. Dimineata le dau drumul, le schimb apa si mancarea- boabe de porumb, in general, de calitate, iar seara le fac curatenie, le mai schimb odata apa si mancarea...Imi sunt dragi. Pe una dintre ele o cheama "Săruca", e fetita mea, celelalte nu au nume, dar toate imi sunt dragi. E o placere sa le vezi. Le tin pentru casa si nu fac o afacere din asta. Imi plac si gainile, si ouale lor", adauga botosaneanul pasionat de pasari de rasa.

O pasiune careia ii dedica timp si bani. O pereche de galinacee de rasa trece de 500 de lei, dar asta nu il impiedica sa achizitioneze exemplare noi, atunci cand le descopera si simte ca acelea ar trebui sa fie in curtea lui.

Le trateaza cand trebuie, le hraneste cu ce e mai bun si le creeaza conditii europene pe care ar fi invidioase orice necuvantatoare, inclusiv ciobanescul din curte. Pentru ca dezvolta o afacere cu tamplarie PVC, pasionatul nostru a construit cotete cu intrari din... termopan.



"Termopanele nu au nicio legatura cu gainile. Prima e afacere, cealalta e pasiune pura. Dar trebuie sa simta si ele ca au patron termopanist!", incheie, razand, Petrica Grindei.

Cam asa arata paradisul pasarilor in care traiesc, boiereste, 40 de gaini si cocosi pintenati, de rasa, alte cateva zeci de curte, pentru carne si oua, doi pauni de toata frumusetea, pe care i-a luat chiar zilele acestea, zeci de porumbei voltati  si cateva bibilici. Carora pasionatul nostru, Petrica Grindei, vrea sa le aduca vecini noi. Cat mai multi! (Gina Poenaru)



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
101

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
58

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...