La multi ani, DAN PITA!

La multi ani, DAN PITA!

DAN PITA

Dan Pita s-a nascut pe 11 octombrie 1938, la Dorohoi. "Un urias al cinematografiei romanesti", cum il caracterizeaza criticii, Dan Pita exceleaza prin modestie, desi palmaresul sau l-ar putea situa in elita mondiala - si nu este, veti vedea, vorba de nicio exagerare - a Filmului.

Intr-un timp in care ne extaziem la aparitia unui succes al romanilor in strainatate, nu mai stim, din pacate, ca alti romani, si, iata, un dorohoian, a batut indelung "covorul rosu", adunand lauri la care si astazi tanjesc artisti de renume.

Insa, pe langa toate acestea, Dan Pita a dovedit un curaj la limita inconstientei, realizand, inca din anii 70, filme cu vadit caracter anticomunist, ajungand sa fie interzis si criticat de insusi Nicolae Ceausescu.  

Dan Pita debuteaza in 1970, cu un documentar de lungmetraj, "Apa ca un bivol negru", realizat in colaborare cu sase colegi de breasla. Este primul film antitotalitar si anticomunist realizat in Romania.

Dupa doi ani, in 1972, are loc premiera filmului "Nunta de piatra", care cuprinde doua mediu-metraje, unul semnat de Mircea Veroiu si cel de-al doilea de Dan Pita. Primul mediu-metraj, "Fefeleaga", ecranizarea povestirii cu acelasi nume de Ion Agarbiceanu, va fi distins, impreuna cu "La o nunta", semnat de Dan Pita, cu Diploma de onoare la Festivalul International al Filmului de la Cannes, in 1972.

Cele doua mediu-metraje primesc si Premiul Oscar - ex aequo la Festivalul Filmului pentru Arta Cinematografica de la Ciudad de Panama, in 1974.

"La o nunta", semnat de Dan Pita, va fi achizitionat de Muzeul de Arta Moderna din New York.

Putini stiu, marturiseste Marian Radulescu, ca Nunta de piatra (pe care astazi critici si cinefili il situeaza in top ten-ul preferintelor lor de film romanesc) a fost selectionat pentru saptamana criticii de la Cannes, ca a trebuit sa fie vizionat de nenumarate ori ca sa i se dea aprobarea de difuzare, ca in tara i s-a dat un calificativ mediocru, iar realizatorii au fost sanctionati "pentru atitudini estetizante" si au fost pusi sa plateasca pelicula.

Scenaristul Titus Popovici ii incredinteaza lui Pita scenariul primului western romanesc: Profetul, aurul si ardelenii. "Mi-as dori - marturisea regizorul in perioada de filmari - sa iasa un western clasic si modern in acelasi timp. Vreau sa fac un film serios. De fapt, si asta este o experienta: sa incerci sa transformi joaca in ceva serios." Succesul de casa atrage inca doua episoade: Artista, dolarii si ardelenii (1980 - regizat de Mircea Veroiu) si Pruncul, petrolul si ardelenii (1981 - tot in regia lui Dan Pita)

"Concurs", filmul realizat in 1982, ii aduce Premiul Fipresci (Federatia Internationala a Presei de Cinema). Filmul a fost lansat in 1982 si reprezinta o ampla critica la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Claudiu Bleont si Stefan Iordache sunt cateva dintre numele prezente in distributia impresionanta a acestei pelicule.

Faleze de nisip (1983) a fost retras din cinematografe la numai cateva zile de la premiera si - in acelasi an - aspru criticat de Nicolae Ceausescu in celebra plenara de la Mangalia pentru "denaturarea realitatii socialiste".

Recunoasterea internationala a regizorului Dan Pita a venit odata cu lansarea filmului "Pas in doi", o poveste sensibila si pasionanta despre doi tineri a caror prietenie este pusa la incercare de dragostea pentru aceeasi femeie. Avand in distributie nume precum Claudiu Bleont, Ecaterina Nazare, Anda Onesa si Petre Nicolae, pelicula a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. In 1987, Dan Pita a revenit la Berlinala, de data aceasta in calitate de membru al juriului.
Primul film dupa revolutie, in 1992, este "Hotel de lux", pentru care Dan Pita obtine trofeul "Leul de Argint".

Dupa o pauza de aproape opt ani, regizorul revine pe ecrane in anul 2000, cu filmul de debut al Alexandrei Dinu, "Second Hand".

Regizorul Dan Pita a primit distinctia de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, in cadrul unei ceremonii prin care institutia de teatru a celebrat 60 de ani de la infiintare. Laudatio pentru Dan Pita a fost rostit de criticul de film Manuela Cernat, care l-a descris pe regizor ca fiind "un urias artist al cinematografiei romanesti".

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
114

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
71

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...