LA MULTI ANI, ALEXA VISARION!

LA MULTI ANI, ALEXA VISARION!

ALEXA VISARION

Alexa Visarion s-a nascut la Baluseni, judetul Botosani, pe 11 septembrie 1947. Este unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea artistica romaneasca, Alexa Visarion activand in domeniile teatru, film, fiind insa si un stralucit scenarist, scriitor si profesor universitar.

ALEXA VISARION:  Am facut teatru pentru ca iti da voie sa visezi, sa cauti, sa explorezi universuri, dar imi reprosez ca de multe ori m-au dominat orgoliul, vanitatea si n-am putut sa fiu asa cum ar fi trebuit sa fiu si cum voiam. Am depins de multe ori de conjuncturi, intr-o viata in care imbranceala de orgoliosi este un statut al existentei. Pot sa inteleg ca realizarea cea mai mare este ca mi-a dat Dumnezeu sansa sa fac aceasta profesie pe care o iubesc, profesia de deschizator de drumuri in arta teatrului, nu-i zic regie, ca e o meserie. De 40 de ani o fac si sper sa o mai fac un numar de ani, cat o vrea Dumnezeu. Am fost norocos, dar norocul a venit si dintr-o stare de smerenie in raport cu Dumnezeu.

Este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia regie - film. Si-a facut debutul in film cu Inainte de tacere, 1979, film urmat de Inghititorul de sabii (1981), "Napasta" (1982).

Pe scenaristul Alexa Visarion il regasim in Inghititorul de sabii, sau Napasta, ultimul cu o distributie de exceptie: Florin Zamfirescu, Dorel Visan, Leopoldina Balanuta, pelicula obtinand Leul de Aur la Festivalul de film de la Arezzo, Italia.

ALEXA VISARION: Voiam sa fac ceva sa ma apropie de mine, de ceilalti, de toti si de toate. Inca nu am reusit, inca sunt un amestec de singuratate si de comuniune, traiesc singur intr-o dorinta de solidaritate, asta-i chinul meu. Caut dialogul!

Printre alte premii ale lui Alexa Visarion se numara si Grand Prix-ul obtinut la Festivalul international de teatru, Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Romane, 2007, pentru artele spectacolului, Premiul UNITER, 2005, pentru intreaga activitate si, nu in ultimul rind, premiile pentru imagine de film obtinute la Festivalul international de film San Sebastian, Spania, in anii 1975, 1979, 1981.

Alexa Visarion si-a sustinut doctoratul in teoria si estetica teatrului in 2001, a fost profesor invitat la University of Wisconsin, University of Texas, la California Institute of the Arts.

A fost invitatul unor prestigioase teatre, cum este Teatrul de Arta din Moscova, Actors Theatre of Louisville sau Teatrul Fontanen/Suedia.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
2

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

astăzi, 11:09
288

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îng...

Botoșănean dat în urmărire națională după ce a încălcat controlul judiciar! (Foto)

astăzi, 10:34
83

Născut în localitatea Todireni, județul Botoșani, bărbatul în vârstă de 62 de ani este dat în urmărire națională.În prezent, Mihai Bălan domiciliază î...