DAN DOBOS, un artist pentru Romania - VIDEO

DAN DOBOS, un artist pentru Romania - VIDEO

 DAN DOBOS  

Este tanar, chipes in costumul sau popular, modest la privire si cu decenta in vorba. Dan Dobos este o vedeta populara, insa nu din acelea cu sclipici suparator. Talentul si munca, dar mai ales daruirea pentru folclor, gandurile catre cei care l-au sprijinit si implinit artistic, dau masura unui om intreg, responsabil si matur din punct de vedere muzical.

Putine vedete populare din Romania reusesc sa adune atata lumina in privirile spectatorilor cum reusesc, de ani buni, Dan Dobos si Daniela Condurache sau Mioara Velicu si Cornelia Ciobanu, bucuria versului si dulceata melodica a cantecelor incantand milioane de romani.

Dan Dobos s-a nascut pe 14 iunie 1976, in satul Ghireni, din comuna Cotusca. A plecat din sat la anii adolescentei, cand a reusit sa ii convinga pe profesorii Liceului de Arta "Stefan Luchian" din Botosani ca inima sa are suflu muzical si ca talentul sau numaidecat se cere cultivat de mainile dibace ale dascalilor-artisti. 

A invatat sa cante la trombon, insa nu a neglijat vocea, asa ca a folosit din plin anii liceului pentru a lua lectii de canto.

Nu a ezitat, proaspat scolit la oras, "artist" cu diploma, sa se intoarca in sat, unde si-a castigat painea ca profesor suplinitor. Visurile insa au continuat sa zboare, iar talentul muzical pare sa se fi implinit in aerul ulitelor din Ghireni. Asa il gaseste Ioan Cobala peste cativa ani, cand dirijorul soseste in Cotusca impreuna cu Orchestra Rapsozii Botosanilor. A fost primul contact cu Ioan Cobala, iar legatura inchegata atunci s-a sudat in timp, Dan Dobos facand cinste orchestrei cu care a cantat in zeci de spectacole, in tara sau strainatate!

Insa adevarata recunoastere a talentului lui Dan Dobos vine in anii 2000, cand obtine Marele Premiu la etapa judetana a Festivalului National "Mostenitorii", realizat in cadrul emisiunii Tezaur folcloric de realizatoarea TV Marioara Murarescu.

Urmeaza numeroase aparitii in presa scrisa, invitatii la televiziuni nationale, insa cele mai importante momente au loc pe scena Festivalului de Folclor de la Mamaia, in anul 2003, impreuna cu Orchestra Rapsozii Botosanilor, pentru ca in 2007 sa il admire intreaga Romanie, si nu numai, intr-un concert la Cerbul de Aur, unde canta alaturi de Daniela Condurache sau Sofia Vicoveanca.

Cu certitudine, Dan Dobos face parte din generatia de artisti care va duce neintinat mai departe folclorul romanesc!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
11

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
74

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
135

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...