BOGDAN CHIROSCA, "un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala"

BOGDAN CHIROSCA, "un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala"

BOGDAN CHIROSCA
revista-arte

Bogdan Chirosca, pe care botosanenii il vor putea vedea, vineri seara, in postura de dirijor in concertul Filarmonicii Botosani, a absolvit in anul 1994 Liceul de Arte "Stefan Luchian" din Botosani, la Sectia de interpretare muzicala (pian), clasa profesorului Adrian Morosanu.

A urmat apoi Facultatea de Interpretare Muzicala "George Enescu" Iasi, Sectia Pian, la clasa profesorului Ioan Welt, pe care a absolvit-o in anul 1999, parcurgand apoi si cursurile Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie muzicala si Teatru Iasi, specializarile compozitie si dirijat orchestra, clasa profesorilor Vasile Spatarelu si Corneliu Calistru, în anul 2004. "Despre maestrul Corneliu Calistru, sansa si mentorul meu in arta dirijatului, se poate vorbi ore in sir. Imi lipseste si as vrea sa-mi fie alaturi atunci cand, de nenumarate ori, multe probleme de ordin muzical se pot rezolva doar cu o mica indicatie sau discutie", spunea Bogdan Chirosca.

A absolvit mastercursul de dirijat orchestra cu Enrique Garcia Asensio, in cadrul celui de-al treilea Festival "Sergiu Celibidache" de la Iasi.

In prezent este doctorand in muzica (compozitie) si lector universitar la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, catedra de armonie din cadrul Universităţii George Enescu din Iaşi, şi dirijor la Opera Naţională din Iaşi.

A mai activat si ca profesor de orchestra la Colegiul National "Octav Băncilă" din Iaşi (2001-2007). A susţinut concerte şi spectacole cu orchestra Operei Naţionale Române din Iaşi şi a Conservatorului "George Enescu" Iaşi, a concertat ca solist cu Filarmonicele din Iaşi şi Botoşani, a susţinut recitaluri, a apărut în emisiuni la radio şi la televiziune.

"Totul pleaca de la scoala, foarte importanta pentru dirijori. Sunt multe discipline pentru care trebuie sa te apleci de timpuriu cu toata seriozitatea, chiar daca nu ai in plan aspectul de a deveni dirijor, si acestea ar fi teoria muzicii, armonia, contrapunctul, orchestratia si formele muzicale. Pentru mine, primele pasiuni au aparut in liceu, iar dupa aceste dorinte am avut o sansa ce s-a implinit dupa ce am absolvit prima facultate. Un dirijor trebuie intr-adevar sa aduca la un numitor comun toti participantii actului creator prin mijloacele tehnice specifice, dar nu trebuie sa uitam ca muzica exprima propriile noastre temeri si sentimente de care trebuie sa tinem cont atunci cind sintem in fata orchestrei", marturisea Bogdan Chirosca in glaremagazin.ro.

Bogdan Chirosca recunoaste ca nu are metode clare in a-si armoniza orchestra. "Totul vine de la sine".

Botosaneanul Bogdan Chirosca este pasionat de literatura, pictura, sport. "In rest, cred ca sunt un om obisnuit, cu toate problemele ce ne framanta zi de zi, un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala". 

Vineri, 25 noiembrie, Bogdan Chirosca se va afla la pupitrul dirijoral al orchestrei Filarmonicii Botosani, invitata in concert fiind soprana Ana-Maria Donose-Marcovici.

În program:

George Enescu: Rapsodia română nr. 2, în re major
Béla Bartók: Jocuri româneşti - pentru orchestră mică
Eduard Caudella: Uvertura "Moldova"
Thedor Rogalski: Trei dansuri româneşti
Giacomo Puccini: Opera Gianni Schicchi, aria Laurettei (O, mio babbino caro)
Giacomo Puccini: Opera Boema, valsul Musettei (Quando m`en vo` soletta)
Alfredo Catalani: Opera La Wally aria lui Wally (Ebben? Ne andro lontana)
Antonín Dvorák: Dans slav nr. 15, op 72, nr. 7, în do major
Antonín Dvorák: Opera Rusalka, aria Rusalkăi (Mesíčku na nebi hlubokém)
George Grigoriu: Opereta Valurile Dunării, aria Muzica
George Enescu:  Rapsodia română nr. 1, în la major
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
15

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
116

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
387

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...