ANDREEA BIRSAN - Frumusetea si firescul trairii artistice!

ANDREEA BIRSAN - Frumusetea si firescul trairii artistice!

 ANDREEA BIRSAN  

Andreea Elena Birsan s-a nascut la Botosani, pe 9 mai 1986. A parasit urbea in anul 2005, odata cu absolvirea Colegiului National "Mihai Eminescu", specializarea Stiinte Umane. Nu insa inainte de a simti scandura Festivalului de Teatru Lyceum, unde a castigat premii importante, impresionand atat prin forta, cat si prin sensibilitate artistica.

Fostii colegi, dar mai ales fostii profesori, isi aminesc de rolul Regina Margareta, in spectacolul "Regele moare", de Eugen Ionesco, rol prin care Andreea Birsan anunta o cariera de succes in teatru.
 
In 2005, fosta eleva a Colegiului National "Mihai Eminescu" devine studenta a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, Specializarea Artele Spectacolului de Teatru (Actorie), la clasa prof. Adriana Popovici. Obtine licenta cu rolul Viola, din "A douasprezecea noapte", de W. Shakespeare, regia Liviu Lucaci.

Pregatirea actritei continua cu un Master in Arta Actorului, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", curs pe care il finalizeaza in 2010.
 
La 24 de ani, Andreea Birsan dovedeste ca scena poate deveni un mod de viata, daca viata insasi se daruieste neconditionat scenei.

A interpretat rolul Kristine in "Domnisoara Iulia", de August Strindberg, regia Liviu Lucaci, la Teatrul de Comedie, cu acelasi regizor lucrand si la spectacolul "Agamemnon", de Eschil, la Centrul Cultural Nicolae Balcescu, in rolul Thalthibios.

La Teatrul National de Opereta, Andreea Birsan interpeteaza rolul Doamna Peachum, in "Opera de Trei Parale", de Bertholt Brecht, in regia lui George Ivascu.

Colaboreaza si cu Teatrul Act, unde joaca in spectacolul "Frankie şi Johnny", regia Alexandra Radu.

Mai joaca in:
- "Platonov – Piesa Fara Titlu", de A .P. Cehov, regia Liviu Lucaci
- "Constructorul Solness", de Henrik Ibsen
- "Suflete tari", de Camil Petrescu
- "Draga Elena Sergheevna", de Ludmila Razumovskaia
- "Pescarusul", de A. P. Cehov

Andreea Birsan nu rateaza nici micile experiente in televiziune, chiar daca incepe cu aparitii episodice in seriale TV, voice-over la filme romanesti, sau aparitia in scurt-metrajul "Incognito". Filmeaza in reclame la cateva companii de telefonie, inclusiv pentru Republica Moldova.

In 2008 face parte din echipa emisiunii pentru copii Impreuna pentru natura, la TVR 1, pentru ca in 2009 sa filmeze un spot de prezentare a Festivalului de Film Dakino.

Se implica in organizarea spectacolelor pentru copii, a evenimentelor menite sa largeasca orizontul artistic al viitorilor spectatori.

Andreea Birsan este un exemplu elocvent al utilitatii si eficientei activitatilor extrascolare ale elevilor, o dovada ca o pasiune cultivata atent si corect pe bancile scolii devine mai tarziu o profesie. Si nu este un caz singular. Zeci de elevi caliti prin "teatrul scolar" al Botosanilor au devenit actori profesionisti, buni mesageri artistici, minunati oameni de arta. Iar Andreea Birsan este doar unul dintre acestia!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
61

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
113

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
140

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...