Vremea de Paști. Recomandările specialiștilor pentru fermieri

Vremea de Paști. Recomandările specialiștilor pentru fermieri

În perioada următoare temperaturile se vor apropia de maxima perioadei dar nici ploile nu vor lipsi din majoritatea județelor. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză pe regiuni valabilă în perioada 29 martie – 8 aprilie, adică inclusiv pentru ziua de Paști!

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne vor marca o creștere treptată, de la 5 grade în prima zi până la 19 grade pe 31 martie, cînd vremea va deveni caldă, apoi vor scădea până la 16 grade, în intervalul 1 – 2 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor crește din nou până la valoarea de 19 grade, pe data de 4 aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o nouă scădere, ajungându-se pe 7 și 8 aprilie la o medie regională de 14 grade. Temperaturile minime se vor situa sub norma climatologică în primele zile de prognoză, când vor fi cuprinse între – 4 și 0 grade, apoi vor crește până la 7 grade, în jurul datei de 1 aprilie. Prima săptămână din aprilie va fi caracterizată de un regim termic ușor fluctuant, concretizat prin maxime diurne situate, în general, între 4 și 6 grade.

Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse va fi ridicată pe 26 și 27 martie și, din nou, în jurul datei de 1 aprilie.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Potrivit Agrointel.ro, regimul termic din aer mai ridicat decât în mod obişnuit va determina reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde procesele vegetative se vor desfăşura lent şi temporar. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrunzire şi înfrăţire (20-100%), plantele având în medie 1-3 fraţi. În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2017 se va semnala răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar. În majoritatea plantaţiilor, la speciile timpurii de sâmburoase se va înregistra umflarea mugurilor de rod, iar la seminţoase se va menţine stadiul de repaus biologic. La viţa de vie, local se va putea declanşa faza de „plâns” în aproape toată ţara, iar în zonele nordice şi centrale se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ.

Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua în general în bune condiții, acestea fiind sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandările specialiștilor pentru fermieri

-Declanşarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă, în special pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
-Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
-Lucrări de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
-Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
-Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...