Tradițiile românilor. Astăzi, mare sărbătoare: Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil!

Tradițiile românilor. Astăzi, mare sărbătoare: Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil!

În fiecare an, la 8 noiembrie, românii prăznuiesc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Cei doi arhangheli purtători de sabie că simbol al biruinței sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri ci călăuzele sufletelor în drumul lor spre Răi.

Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinței, este cel mai invocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, precum și a obține biruința în cazul unei lupte. Semnificația numelui Mihail este "Acela care este că Dumnezeu".

Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Măria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă "Omul lui Dumnezeu".

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții și superstiții:

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecată de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apăra sufletul să nu i-l fure Satana.

Ciobanii și proprietarii oilor fac turtă mare din mălai, numită “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor și se da drumul totodată berbecilor între oi. Dacă turtă va pică cu față în sus, la primăvară vor față toate oile. Dacă va pică cu față în jos, semn rău de oi sterpe fără rod.

În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții.

În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năpasnice.

În tradițiile românilor, Arhaghelul Mihail este unul dintre cei mai puternici îngeri. El este apărătorul credinței și este menționat în multe texte biblice. Dacă vrei să știi când să-l chemi pe Arhanghelul Mihail în ajutor, citește în continuare. Vei află și o rugăciune puternică pentru Arhanghelul Mihail pentru ajutor și  protective spirituală.

Când să-l chemi pe Arhanghelul Mihail.

Fiecare înger și Arhanghel are “specializarea” să. Îl poți chemă pe Arhanghelul Mihail în ajutor în următoarele situații:

  1. Protecție

Arhanghelul Mihail este unul dintre cei mai puternici Arhangheli. El apăra puritatea. Când ceva pur este în pericol, el acționează și intervine miraculos. Arhanghelul Mihail protejează corpul, oamenii pe care îi iubim, proprietatea și tot ce este asociat cu ce avem noi mai pur.

  1. Protecție la drum

Poate ai auzit multe cazuri în care oamenii au scăpat miraculos din accidente rutiere. Arhanghelul Mihail ne protejează când călătorim dintr-un loc în altul. E suficient să zici “Arhanghele Mihail, te rog ajută-mă!”.

  1. Protejarea bunurilor

Frică este un sentiment cu care ne naștem. Este natural să-ți fie frică. Poți scăpa de frică de a-ți pierde bunurile invocându-l pe Arhanghelul Mihail. El te va ajută să nu-ți pierzi sau să-ți rătăcești bunurile. Nu trebuie decât să-i ceri acest lucru!

  1. Protecție spirituală

Arhanghelul Mihail este gardian de zi, protector. Scutul sau apăra împotrivă energiilor negative. El are abilitatea de a te întări, de a-ți da putere și credința. De aceea ar trebui să crezi în el și să-i ceri ajutorul. Dumnezeu l-a ales pe Arhanghelul Mihail să fie păzitorul nostru, iar Dumnezeu nu greșește. Cere-i ajutorul Arhanghelului Mihail și soluțiile se vor vedea imediat.

Credința puternică

Pentru a putea beneficia de ajutorul Arhanghelului Mihail nu trebuie decât să crezi. Credința este foarte puternică. Chiar dacă pare că rugăciunile tale nu sunt ascultate, iar rezultatele întârzie să apăra, nu te demoraliza. Poate fi un test asupra credinței tale. Nu-ți pierde credința, indiferent ce se întâmplă!

Pentru a crea legături puternice cu Arhanghelul Mihail trebuie să ai inimă pură și să te rogi. Poți face o rugăciune pentru a-ți purifică mintea, apoi să te concentrezi solemn pe problemă ta. Arhanghelul Mihail comunică foarte clar. Atunci când îți va spune ce ai de făcut, vei ști exact că ți-a răspuns.

Iată o rugăciune puternică pentru Arhanghelul Mihail.

Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la ține alergăm cu credința și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăză nestricată, păzindu-ne cu spadă ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.

Nu ne lasă pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudăm astăzi sfântul tău nume.

Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, că să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta că un fulger la arătare, că să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

Întărește-ne cu harul Domnului voința slabă și dorirea lipsită de vlagă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cugetele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copiilor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

 

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile acestui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apărare împotrivă duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedică urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, că păziți fiind prin ține, fără împiedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

 Amin!

 

Spune-ne opinia ta