Înțepături de insecte. Primul ajutor oferit copiilor

Înțepături de insecte. Primul ajutor oferit copiilor

Înțepăturile insectelor creează durere și disconfort temporar, dispărând frecvent a doua zi, fără să necesite îngrijire medicală. Dar uneori pot cauza infecții care necesită tratament sau pot să apară reacții alergice, care pot fi fatale. Părinții ar trebui să știe semnele unei infecții sau reacții alergice și când să ceară ajutor medical.

Semne si simptome

Reacții ușoare:

Umflătură roșie, mâncărime, edem ușor

Reacții alergice severe:

Umflarea feței sau a gurii, dificultatea de a înghiți sau de a vorbi, respirație greoaie, compresie toracica, wheezing, amețeală sau leșin

Primul ajutor

Înțepături de albine sau viespi

O albină va lăsa în urma înțepăturii acul care are atașat sacul de venin. Încearcă sa îl îndepărtezi cât mai repede, printr-o mișcare de răzuire, fără a strânge sacul cu venin. Viespile nu își lasă acul în piele, ceea ce înseamnă că pot înțepa de mai multe ori.

Spală cu grija locul afectat cu apă și săpun, de 2-3 ori pe zi, până la vindecare.

Aplică local pentru câteva minute comprese reci sau gheață înfășurată într-un material textil.

Pentru durere, copilul poate lua paracetamol sau ibuprofen.

Pentru mâncărimi si durere, copilului i se pot da si antihistaminice orale, la recomandarea medicului; urmează regulile de administrare, în funcție de vârsta și greutatea copilului. Pe zona cu înțepătură mai poate fi aplicata o crema cu corticosteroizi sau o loțiune cu calamină.

O înțepătură oriunde în zona gurii necesita tratament medical imediat, pentru ca poate duce la apariția unei umflături care blochează căile respiratorii.

Mergi cu copilul la medic daca observi o zona mare roșie sau o umflătură în zona înțepăturii sau daca umflătura și durerea durează de mai bine de 3 zile; poate fi vorba de o infecție.

Următoarele semne pot arata o reacție alergică serioasă sau amenințătoare de viață.

 Daca ai la dispoziție o seringă preumplută cu epinefrina (adrenalina), folosește-o. Suna la 112 daca observi la copil: probleme de respirație cum ar fi șuieratul (wheezing) sau respirația greoaie, senzația de apăsare în piept sau la nivelul gâtului, umflarea buzelor, a limbii sau a feței, amețeli sau leșin, greață sau vărsături

În cazul în care copilul a mai avut reacții alergice la înțepăturile de albina sau de viespe, medicul îți va prescrie administrarea la nevoie a unui auto-injector cu epinefrină.

Înțepături de păianjeni

Spală cu grijă locul afectat cu apa și săpun, de 3 ori pe zi, până la vindecare și pune comprese reci. Pentru durere, dă-i copilului paracetamol sau ibuprofen. Pentru prevenirea infecției, aplica un unguent cu antibiotic, iar copilul trebuie să mențină o buna igiena a mâinilor. Dacă suspectezi că este înțepătură de păianjen periculos (văduva neagra etc),  mergi de urgență cu copilul la camera de gardă.

Înțepături de căpușe

Copiii și animalele de companie trebuie verificate de căpușe după o vizită într-o zonă cu vegetație. Căpușele extrase în primele 24-48 de ore au o probabilitate redusa de a transmite boala Lyme (mai ales căpușele de câini si de căprioare pot transmite boala Lyme).

Daca găsești o înțepătură de căpușă la copil sună-l pe medic. Specialistul va vrea probabil să păstrezi căpușa într-un recipient cu fermoar sau capac, pentru a o identifica mai târziu. Folosește penseta pentru a extrage căpușa. Apucă ferm căpușa la nivelul capului sau gurii. Trage ferm și constant în sus până când căpușa iese (nu răsuci și nu smuci căpușa). Dezinfectează apoi zona cu alcool. Nu folosi diverse substanțe (vaselina, chibrit aprins) pentru a extrage căpușa. Acestea nu numai că nu vor scoate căpusa din piele, dar vor face ca insecta să se adâncească și să elibereze mai multa salivă (care crește riscurile de transmitere a bolii Lyme).

Prevenție

Iată câteva măsuri care ajută la prevenirea înțepăturilor de insecte:

În lunile de vară este indicată curățarea în profunzime a covoarelor, a saltelelor de pat etc. Se recomandă și aspirarea frecventă. Vara, evitați să stați în apropiere de ape sau piscine, pentru că este o posibilitate mai mare de a fi înțepați de țânțari. Folosește soluții contra țânțarilor.

Evită vizitele în zonele cu păduri sau vegetație deasa în zonele cunoscute cu căpușe. După ce ați intrat în casă, caută la copil posibile semne ale înțepăturilor de căpușe. Trebuie să se acorde o atenție aparte verificărilor în zona urechilor (în spatele acestora), pe scalp, pe gât, la subraț, în zona inghinală și a genunchilor. Copilul este bine să facă duș imediat ce a venit în casă.  Si animalele de companie precum câinii trebuie urmărite dacă nu au căpușe. În cazul animalelor, folosește produse speciale contra căpușelor.

Vara, în timpul activităților exterioare, folosește soluții speciale contra înțepăturilor de insecte precum țânțarii și căpușele. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire. În cazul copiilor, folosește-le pe cele adaptate vârstei și nu le aplica în exces. Reaplica soluția după ce copilul intra în apă.

Când mergeți prin iarba sau în pădure, acoperiți părțile corpului expuse (picioare, brațe).

La grădinărit, folosește mănuși speciale.

Nu deranja cuiburile de albine sau de viespi.

Nu atinge insectele bâzâitoare – daca se simt amenințate, acestea vor înțepa.

Fii atent la posibilii păianjeni care se pot afla în unele locuri nefolosite (cutii, pivnițe, în spatele mobilei).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1239

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
338

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
319

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...