Un valutist din Botoşani a scăpat de sancţiunea poliţiştilor pentru că a fost aplicată prea târziu

Un bărbat a reuşit să scape de sancţiuni, după ce a fost anchetat atât penal cât şi amendat contravenţional, speculând că fapta a fost prescrisă. 

Un valutist din Botoşani a scăpat de sancţiunea poliţiştilor pentru că a fost aplicată prea târziu

G.V. a fost anchetat iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru camătă şi activităţi ilegale de schimb valutar în Piaţa Centrală. S-a dispus confiscarea a 4174 de lei şi 50 de euro de la la acesta.

Procurorii nu au reuşit să dovedească infracţiunea de camată şi au sesizat poliţiştii pentru aplicarea unei sancţiuni pentru fapta de schimba valuta fără autorizaţie. În cadrul cercetărilor s-a stabilit că acesta a comis fapta în perioada 3 martie- 8 iulie 2013. 

Poliţiştii i-au aplicat o amendă de 2000 de lei în data de 29 octombrie 2015. Contravenientul a contestat procesul verbal la Judecătoria Botoşani, invocând că sancţiunea a fost aplicată la mai mult de un an de la data comiterii faptei. Prima instanţă a respins plângerea, însă a atacat decizia la Tribunalul Botoşani. Judecătorii i-au dat dreptate şi au anulat procesul verbal, invocând prescripţia sancţiunii. 

"Prin instituirea termenului special de prescripție de 1 an, legiuitorul a intenționat ca situația acelor fapte despre care se crede inițial că sunt infracțiuni însă, în realitate, se vor dovedi a fi contravenții, să fie lămurită în maxim 1 an de la data săvârșirii sau constatării lor, acesta fiind un termen în care organele de urmărire penală trebuie să constate că nu cercetează o infracțiune, ci o posibilă contravenție, termenul de 1 an fiind suficient pentru calificarea juridică a unei fapte. Întrucât, în speță, faptele sunt considerate a fi săvârșite la epuizarea lor, respectiv la data de 08.07.2013, iar sancțiunea contravențională s-a aplicat la data de 29.10.2015, Tribunalul constată că, la această din urmă dată, răspunderea contravențională a petentului era prescrisă de mai mult de 1 an", se arată în decizia instanţei. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
34

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
183

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
316

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...