Suspecţi de trafic de persoane, trimişi în judecată, după ce au exploatat şapte tinere!
BOTOSANI

Patru botoşăneni vor ajunge în faţa judecătorilor ca să dea socoteală pentru că au avut de câştigat din "prestaţiile sexuale" a şapte tinere, inclusiv minore. După o anchetă care a durat ceva timp, cei patru au fost trimişi în judecată.

Suspecţi de trafic de persoane, trimişi în judecată, după ce au exploatat şapte tinere!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Într-un judeţ atât de sărac şi lipsit de perspective, nici nu ne mai miră faptul că unele tinere preferă varianta uşoară de a face rost de bani, vânzându-şi trupul. Alţii, în schimb, au găsit în această sărăcie oportunitatea perfectă de a face rost de bani pentru ei înşişi.

Este vorba de patru tineri din municipiul Botoşani, cu vârste de 20, 21, 28 şi 31 de ani la data comiterii faptelor, care în urmă cu mai mulţi ani au pus la punct o adevărată "afacere" din traficarea unor tinere, printre ele şi minore. Depistau fete provenite din familii sărace, slab instruite, cărora le prezentau partea frumoasă a vieţii: cum să aibă bani fără eforturi mari. Au profitat practic de starea lor psihică, de nevoile şi de naivitatea lor, câştigând sume frumoase din "prestaţiile lor sexuale".

"Biroul nostru a dispus trimiterea în judecată a patru persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori, fapte comise în prioada 2009- 2011. Vorbim de şapte victime care au fost exploatate sexual pe plan local, cinci din ele, şi două în străinătate- Germania şi Marea Britanie. Procurorul de caz a estimat că traficanţii au câştigat din exploatarea lor în jur de 15.000 de euro şi 12.00 de lei", spune Lăcrămioara Holca, procurorul şef al Biroului Botoşani al DIICOT.

Exploatarea tinerelor avea loc în apartamente închiriate de cei patru, în care aceştia şi locuiau temporar. Curios este că într-un caz, unul din cei patru traficanţi chiar avea o relaţie cu una dintre victime. De asemenea, de remarcat este şi faptul că în cele mai multe cazuri nici nu a fost vorba de violenţă pentru ca fetele să fie "convinse" să se vândă pentru avantajul financiar al suspecţilor. Urmează ca dosarul să ajungă în camera preliminară apoi să intre în circuitul normal de judecată.

Info Plus:

Ultimele date statistice oficiale în privinţa traficului de persoane sunt din anul 2015, atunci când au fost identificate 880 de victime ale traficului de persone, exploatate prin diverse forme atât intern, cât și în afara țării. Tiparele infracționale și profilul socio-demografic rămân neschimbate față de anii anteriori, vorbind astfel de o pondere crescută a victimelor de gen feminin, cele mai multe victime au fost exploatate sexual, destinația principală fiind traficul intern. Din totalul celor 880 de victime salvate în 2015, 28 sunt din Botoşani, judeţul ocupând locul 12 la nivelul ţării în privinţa numărului de victime.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) a lansat, la sfârşitul anului trecut, campania online de prevenire a traficului de persoane în vederea exploatării sexuale "Alegi să preţuieşti sau să striveşti?".

Campania urmăreşte reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la cauzele şi efectele acestui fenomen infracţional. Grupul ţintă principal este format din utilizatorii de facebook de gen masculin, grupul ţintă secundar este format din utilizatorii de facebook de gen feminin care pot deveni vicime traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, iar grupul ţintă general este reprezentat de publicul larg, utilizator de informaţie online. Mesajul campaniei constă într-un îndemn de a nu cumpăra servicii sexuale "Nu plăti pentru sex! Cererea de servicii sexuale creşte numărul victimelor traficului de persoane!".

 

Spune-ne opinia ta