Suspecţi de evaziune fiscală după afaceri cu facturi fiscale fictive
BOTOSANI

S-au apucat să facă afaceri cu "Dragonul roşu" şi nicio secundă nu s-au gândit că vor fi prinşi şi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Dar s-a întâmplat, astfel că cei trei dorohoieni îşi pregătesc apărarea.

Suspecţi de evaziune fiscală după afaceri cu facturi fiscale fictive

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus trimiterea în judecată a celor trei dorohoieni- Dumitru R., soţia acestuia- Aurica R. şi o prietenă de familie, angajată la firma celor doi, Maria D., pentru evaziune fiscală, sub forma evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv evidenţierea unor operaţiuni fictive, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret, în perioada iunie 2010- ianuarie 2014, în calitate de administrator al unei firme din Dorohoi, Dumitru R. s-a aprovizionat de la diverşi furnizori din complexul comercial "Dragonul roşu" din apropierea Bucureştiului cu obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar fără a avea documente justficative şi fără a evidenţia încasările în contabilitatea firmei. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 158.698,5 lei reprezentând TVA şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Mai mult, în perioada ianuarie 2012- decembrie 214, omul de afaceri a înregistrat în contabilitate 109 factori fiscale reprezentând achiziţii de mărfuri- fictive, de altfel, în valoare de aproape 341.000 de lei. Astfel, dorohoianul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproape 91.000 de lei.

În plus, în aceeaşi perioadă, afaceristul a falsificat 36 de facturi fiscale, în scopul deducerii de TVA. De partea cealaltă, soţia şi prietena de familie, ambele angajate la firma dorohoianului, sunt acuzate că în perioada ianuarie 2012- decembrie 2014, au completat cu date nereale 51 de facturi fiscale, respectiv zece facturi fiscale, pe care le-au încredinţat omului de afaceri pentru ca acesta să le înregistreze în contabilitate astfel încât să obţină deducerea de TVA. Cele două sunt trimise în judecată pentru fals în înscrisuri.

Urmează ca instanţa să stabilească un prim termen al procesului care va avea loc la Tribunalul Botoşani, până atunci cei trei beneficiind de prezumţia de nevinovăţie, conform Codului de procedură penală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
5

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
33

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
142

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...