Statul român obligat să plătească unor botoşăneni sute de mii de lei pentru deportarea bunicilor!

O familie din Botoşani a obligat statul român la plata unor despăgubiri de sute de mii de lei, însă se chinuie să le obţină, după ce hotărârea în baza căreia s-a decis acordarea compensaţiilor, a fost anulată. 

Statul român obligat să plătească unor botoşăneni sute de mii de lei pentru deportarea bunicilor!

În anul 2007, Constantin şi Ştefan Z. au beneficiat de o despăgubire de 479.247 de lei cu titlu de compensaţii pentru bunurile bunicilor materni ce o fost deportaţi din localitatea Troiţa. Decizia de despăgubire a fost dată de Comisia Judeţeană pentru aplicarea Legii nr 290/2003, în anul 2007.

Pentru că nu şi-au primit banii, au trecut la executarea silită a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În timpul executării silite, vicepreşedintele ANRP a adoptat o decizie în sensul reanalizării, cu propunerea de revocare, a hotărârii date în 2007. Astfel, Comisia pentru Aplicarea Legii 290/2003 a dat o nouă decizie, în 2017, prin care s-a respins cererea de despăgubire. 

Moştenitorii familiei deportate au deschis mai multe acţiuni în instanţă şi au obţinut o primă victorie în sensul în care instanţa a admis suspendarea executării celei de-a doua decizii a comisiei, ce le respingea dreptul la despăgubiri. Un alt dosar aflat pe rol priveşte anularea întregii decizii date în cursul anului trecut. 

"Referitor la  prevenirea unei pagube iminente, reține definiția  dată de art. 2 al. 1 lit. ș din Legea 554/2004 potrivit căreia paguba iminentă semnifică prejudiciul material viitor și previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcționării  unei autorități  publice sau a unui serviciu public. Instanța constată că și această condiție este îndeplinită prin aceea că punerea în executare silită a unei sume considerabile este de natură să afecteze grav patrimoniul  acestora. În aceste condiții, apreciază instanța  că singura modalitate în care s-ar putea preveni cauzarea unei pagube iminente în patrimoniul reclamanților, este suspendarea efectelor actului administrativ reprezentat de Hotărârea  dată de Comisia pentru Aplicarea Legii nr.290/2003 din cadrul Instituției Prefectului Județului Botoşani", se arată în decizia instanţei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
17

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1417

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
365

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...