Se întâmplă în România: Grefieră datoare 20.000 de euro unui asasin periculos!

O grefieră a ajuns în situația de a-i plăti suma de 20.000 de euro unui asasin periculos. Funcționara instanței a fost condamnată la plata unor daune către un bărbat condamnat pentru omor, pentru simplul motiv că nu a trimis un fax la penitenciar. Individul și-a ucis cumnatul cu toporul apoi l-a îngropat în WC.

Se întâmplă în România: Grefieră datoare 20.000 de euro unui asasin periculos!

 Cristina Victor  Foto: bzi.ro

Cristina Victor, grefieră la la Tribunalul Iași, a fost judecată pentru comiterea infracțiunii de neglijentă în serviciu. Nu ar fi trimis un fax prin care să anunțe un pușcăriaș că i-a fost admisă cererea de liberare condiționată și că urmează să fie eliberat din spatele gratiilor.

Magistrații au condamnat-o recent la plata unei amenzi penale în valoare de 18.000 lei. Cristina Victor ar trebui să-i achite lui Marin Mocanu, unul dintre cei mai periculoși infractori cazați în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, suma de 20.000 euro cu titlul de daune morale, arată bzi.ro.

Marin Mocanu, de 62 ani, a fost încarcerat în anul 1999 după ce a fost condamnat la executarea unei pedepse de 18 ani de închisoare pentru infracțiunea de omor. În vara anului 2014, Marin Mocanu a formulat o cerere de liberare condiționată susținând că și-a executat pedeapsa și că trebuie să fie lăsat să plece acasă.

În august 2014, magistrații de la Judecătoria Iași au respins cererea de liberare condiționată. Astfel, acesta a contestat la Tribunalul Iași decizia primei instanțe. Pe data de 14 decembrie 2014, judecătorii de la Tribunalul Iași i-au admis contestația lui Marin Mocanu și au dispus eliberarea condiționată a acestuia. Această decizie definitivă trebuie pusă în executare de angajații de la penitenciar după ce era comunicată. Numai că de aici începe partea sensibilă a poveștii: legea spune că de punerea în aplicare a hotărârii trebuie să se ocupe prima instanță. Din obișnuință, până acum, de comunicarea hotărârii se ocupă Tribunalul, instanța care dispunea în mod efectiv punerea în libertate.

La Tribunal această obligație revenea grefierei Cristina Victor, cea care a fost de serviciu atunci când s-a dispus eliberarea lui Marin Mocanu. Așa cum făcea de fiecare data, Cristina Victor a pus pe fax comunicarea deciziei instanței către Penitenciar. Numai că, faxul a dat o eroare și actul respectiv nu a mai fost trimis. Ulterior, a plecat de lângă fax și nu mai observat că hârtia nu a ajuns la destinatar.

Nimeni nu a observat greșeala șase luni

Dacă nu a ajuns faxul la el, deținutul a rămas în continuare încarcerat. Culmea este că acesta a mai depus trei cereri separate la instanțele de judecată prin care cerea să fie lăsat în libertate, dar toate aceste cereri au fost respinse. Nimeni nu a observat timp de jumătate de an, deși dosarul a trecut și prin mâna unor judecători, că omul stă arestat deși avea decizie definitivă de eliberare.După șase luni s-a remediat problema și deținutul a fost eliberat.

Numai că, după ce a ieșit din pușcărie, a aflat încurcătura a cărei victimă a fost și i-a făcut plângere grefierei, solicitând daune morale de 500.000 euro.

“A trimis prin fax minuta deciziei, dar dintr-o eroare tehnică nu a ajuns. Pur și simplu nu a observat eroarea de la fax. Ulterior, i-a trimis acasă hotărârea în extenso. Avea convingerea că inculpatul este liber și i-a trimis acasă hotărârea”, a precizat avocata grefierei, la ultimul termen de judecată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

State est-europene contestă la Comisia Europeană decizia Austriei de reducere a alocaţiilor copiilor imigranţilor, inclusiv români

Vineri, 16 Noiembrie 2018
73

Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania şi Slovenia i-au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Mariann...

Ne vedem la film! Moromeţii 2 şi Climax rulează la Unirea

Vineri, 16 Noiembrie 2018
131

Saga familiei Moromete începea pe marele ecran odată cu Moromeții (1988), un film de referință din cinematografia noastră și cel mai bun film al regizorului Stere Gulea. Peste 30 de ani, c...

Protestatari implicaţi în violenţele de la mitingul din februarie 2017 împotriva OUG 13, condamnaţi la închisoare

Vineri, 16 Noiembrie 2018
198

Potrivit deciziei instanţei, în acest dosar au fost condamnaţi la închisoare cu executare: Ionuţ Cristian Dinu - 3 ani, Octavian Gheorghe - 3 ani şi 11 luni, Radu Răzvan Marian - 4 an...