Propunere în Parlament: Orice comunicare cu privire la o faptă penală sau un suspect, interzisă!

Propunere în Parlament: Orice comunicare cu privire la o faptă penală sau un suspect, interzisă!
Într-un viitor apropiat, nu vom mai afla atât de multe sau chiar deloc despre anumite anchete penale în desfășurare, nici chiar despre prejudiciile aduse cuiva, dacă o serie de propuneri făcute recent în Parlament vor intra în vigoare. Potrivit cuprinsului unui proiect de act normativ în dezbatere, se va interzice autorităților, dar și unui simplu cetățean ori unui jurnalist să dea informații public despre faptele și persoanele cercetate penal.

Orice comunicări, declarații publice și referiri la procesele penale în curs vor putea fi curând interzise. Vorbim de una dintre modificările propuse de o comisie specială din Parlament cu privire la procedura penală. Proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală trebuie dezbătut și votat în fiecare Cameră a Parlamentului, întâi de toate, apoi, în forma adoptată de Legislativ, va ajunge pe masa șefului statului pentru aprobare. Dacă acesta îl aprobă, abia apoi, după publicarea în Monitorul Oficial, modificările la procedura penală vor intra în vigoare.
 
"În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.", scrie în documentul din Parlament.
 
În continuare, problema este nuanțată, pentru anumite situații speciale. Astfel, se vor putea comunica public date despre procedurile penale în derulare doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau e necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză; numai că aceste comunicări vor trebui formulate de așa natură încât referirea la persoane suspectate să nu se facă astfel încât să se inducă ideea că sunt/ar putea fi vinovate de o faptă penală.
 
Într-un alt proiect, de data aceasta cu referire la Codul penal, se va lărgi și sfera infracțiunii de compromitere a intereselor justiției: "Declarațiile publice făcute de autoritățile publice sau funcționari publici prin care, înainte de pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni l a 3 ani", potrivit Proiectului de lege privind modificarea Codului penal, al cărui parcurs legislativ pentru intrarea în vigoare este același ca pentru cel dintâi proiect amintit.
 
Nu se regăsește însă o prevedere în aceste proiecte în care să scrie ce riscă cei care încalcă această interdicție de a face declarații publice despre anchetele în desfășurare. Infracțiunea propusă și citată mai sus se referă la respectarea prezumției de vinovăție, însă nu și la comunicarea de informații în mod special.
 
Atenție! Proiectele de lege privind modificarea legilor penale nu se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate în Parlament, promulgate prin decrete de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
678

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3803

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3835

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...