Primar botoşănean, condamnat pentru conflict de interese!

Primarul unei comune botoşănene a fost condamnat miercuri de judecătorii Curţii de Apel Suceava pentru conflict de interese, după ce a contractat serviciile firmei la care era acţionar pentru a deszăpezi drumurile comunale.

Primar botoşănean, condamnat pentru conflict de interese!

 deszăpezire  Ştiri.Botoşani.Ro

Judecătorii Curţii de Apel Suceava l-au condamnat miercuri pe primarul comunei Cristineşti la plata unei amenzi penale de 10.000 de lei, după ce l-au judecat pentru conflict de interese. Asta în condiţiile în care, pe fond, Judecătoria Dorohoi îl achitase.

Marinel Stredie a ajuns în instanţă în 2014, după ce un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate constatase că în perioada 2009- 2010 şi în 2012, primarul ar fi încheiat trei contracte de prestări servicii cu societatea la care figura drept acţionar majoritar- Agromec SA Dragalina-, pentru deszăpezirea drumurilor. În urma contractelor, familia primarului ar fi obţinut un folos material indirect în valoare de 35.679,4 lei.

În faţa judecătorilor, Marinel Stredie a susţinut că respectivele contracte au fost încheiate în folosul comunităţii, tocmai pentru ca primăria să plătească mai puţini bani Cât despre faptul că lucrările au fost efectuate prin încredinţare directă, primarul a declarat că în zonă nu ar fi existat nicio altă firmă cu acest profil de activitate. Greşeala lui a fost că a semnat el contractele cu propria societate în loc de delege această sarcină viceprimarului.

Ca atare, judecătorii au considerat că primarul este vinovat de conflict de interese, despre care Codul penal arată că reprezintă fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect un folos material pentru sine, soțul său, o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.

 

Spune-ne opinia ta