Prim-procurorul judeţului, în AREST PREVENTIV!

Imaginea unuia dintre cei mai puternici oameni ai Botoşanilor, prim- procurorul Raluca Stăncescu, flancat de anchetatorii DNA a produs un şoc teribil în mediul judiciar şi nu numai. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că un magistrat aflat într-o asemenea funcţie ar putea ajunge după gratii.

Prim-procurorul judeţului, în AREST PREVENTIV!

Cu toate acestea, s-a întâmplat. Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Curţii de Apel Suceava şi-a însuşit propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul Teritorial Suceava şi a dispus arestarea preventivă, timp de 30 de zile, a prim- procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, şi a lui Cătălin Stavără, reţinuţi joi în urma audierilor ce au avut loc la DNA.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Raluca Stăncescu este acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Cătălin Stavără este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Potrivit procedurii, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva prim- procurorului atrage suspendarea sa din funcţie, după cum se arată în articolul 62 din legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Tot potrivit procedurii, funcţia de prim- procuror este preluată de adjunct, în acest caz Monica Calimandruc.

Povestea, potrivit DNA

În cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stăncescu Raluca, alături de cu inculpatul Stavără Cătălin, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa - prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin. Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane.

În perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca, în aceeaşi calitate, a determinat în mod direct un agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă. În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 4 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe poliţist să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni.

În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.

Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, după cum se arată în comunicatul DNA.

Agentul de poliţie a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
9

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
73

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
1008

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....