Președintele CJ Iași, acuzat de DNA că ar fi luat mită 22 de tone de tablă

Președintele CJ Iași, acuzat de DNA că ar fi luat mită 22 de tone de tablă

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a solicitat, luni, președintelui Klaus Iohannis, încuviințarea urmăririi penale pentru fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean (CJ) din Iași, care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă.

Fostul ministru ar fi pretins mita respectivă pentru alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Cirte de Casație și Justiție (PÎCCJ) referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Alexe, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigarea la delapidare.

„În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

 

Spune-ne opinia ta