Poate executorul să intre în casele datornicilor? Dar recuperatorul de creanțe, banca sau alți creditori?

Poate executorul să intre în casele datornicilor? Dar recuperatorul de creanțe, banca sau alți creditori?

Pot executorul judecătoresc, creditorul recuperator de creanțe, banca sau orice alt creditor să intre în imobile? Când este legal și când este ilegal? Când au dreptul și cum să demascăm un abuz al executorului sau al creditorului? Iată câteva informații bine de știut!

Pentru a spulbera orice mit legal de recuperatorii de creanțe, atunci când vă sună și vă spun la telefon că dacă nu plătiți, o să vina la ușa dumneavoastră sau, mai grav, o să pătrundă în imobilul dumneavoastră, să știți că nici recuperatorul de creanțe, nici banca și nici altă persoană fizică sau juridică nu au dreptul de a intra pe proprietate, chiar dacă vă aflați în faza de executare silită imobiliară.

Singurul (dar și acesta are unele restricții) ce poate ajunge în imobilul dumneavoastră ar putea fi executorul judecătoresc, însă doar cu încuviințarea instanței de judecată și în situații speciale. Până ce imobilul nu este vândut efectiv (la licitație, în cadrul executării silite), proprietatea este a dumneavoastră și acest drept nu poate fi înfrânt.

Poate executorul, înainte de vânzarea imobilului, să intre în casa dumneavoastră?

Regula spune clar că nu, însă dreptul procesual civil are și excepții, iar dacă sunteți urmărit pentru bunurile mobile, cum ar fi posesiile dintr-un apartament, sau casa, atunci executorul poate intra în imobil, însă doar dacă instanța de judecată a încuviințat acest lucru. Practic, asta echivalează cu un mandat pe partea de drept penal. Altfel, dacă nu există încuviințare a executării silite, dată în mod expres de către instanță, intrarea în imobil este ilegală.

Atenție! Verificați încuviințarea dată de către instanță. Dacă ea nu există, executorul nu are ce căuta în imobilul dumneavoastră.

Codul de procedură civilă prevede cum poate obține executorul accesul în imobilul dumneavoastră (art. 680, mai exact): "(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice", potrivit Codului. Citeste material complet pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...