Pensionar- voiajor, pentru a treia oară în faţa judecătorilor pentru înşelăciune

Un bătrân din judeţul Botoșani riscă să ajungă la puşcărie pentru că este prea plimbăreţ. Pe banii statului. Bătrânul foloseşte tichetele de călătorie pentru a se plimba, cu tot cu însoţitori acostaţi în gară, până la Bucureşti şi înapoi.

Pensionar- voiajor, pentru a treia oară în faţa judecătorilor pentru înşelăciune

Pentru că a făcut afaceri cu tichetele de călătorie, un pensionar din Lunca riscă să ajungă după gratii, după ce va apărea pentru a treia oară în faţa judecătorilor botoşăneni.

Veteran de război, Vasile C., de 90 de ani, a fost condamnat deja de două ori pentru înşelăciune în dauna statului, după ce a devenit pensionar- voiajor. Potrivit legii, bătrânul beneficiază anual de tichete pentru 12 călătorii gratuite cu trenul şi cu însoţitor. Aşa i-a şi venit ideea de afaceri: mergea în gară şi acosta călători pe care îi lua drept însoţitori, încasând jumătate din costul biletului, în jur de 40- 50 de lei. Cum banii nu-i stăteau rău în buzunar, bătrânul îşi rostuia şi alte bilete, de pe piaţa neagră, suplimentându-şi astfel veniturile.

Totul a mers bine până când s-au sesizat finanţiştii care i-au făcut plângere. Amendat de procurori şi scos iniţial de sub urmărire penală, bătrânul a fost condamnat ulterior de două ori la câte doi ani de închisoare cu suspendare. Ultima condamnare a avut loc în aprilie, atunci când bătrânul a fost obligat de judecători să achite şi 16.927 lei, pentru călătoriile ilegale, bugetului de stat. În ciuda indulgenţei de care judecătorii au dat dovadă, bătrânul a continuat să se "plimbe".

Astfel că o nouă anchetă a început, în urma căreia s-a stabilit că, în 2014, Vasile C. ar fi cumpărat de pe piaţa neagră 258 de tichete de călătorie gratuite pe care le-a folosit. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botosani a făcut plângere penală şi a cerut restituirea a 27.611,5 lei. Bătrânul le-a spus însă procurorilor că are nevoie de bani pentru a-şi cumpăra tratamentele.

Procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală, dar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a atacat decizia în instanţă, astfel că judecătorii de la Judecătoria Botoşani vor fi cei care vor decide ce se va întâmpla mai departe cu bătrânul.

 

Spune-ne opinia ta