Ordinul de protecție provizoriu se va putea obține de îndată și direct de la polițist, au votat senatorii!

Ordinul de protecție provizoriu se va putea obține de îndată și direct de la polițist, au votat senatorii!
Persoanele care sunt victime ale faptelor de violență domestică vor putea obține un ordin de protecție mult mai repede, direct de la polițist, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie. Proiectul a fost pus în dezbatere publică anul trecut, în primăvară, dar a trecut de Executiv abia anul acesta, dar senatorii au dat luni votul de aprobare. Va fi nevoie însă de votul decisiv al deputaților și de aprobarea prin decret de către șeful statului pentru ca ordinul de protecție provizoriu să devină realitate.
 
"Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc", scrie în proiectul de lege.
 
Ordinul de protecție provizoriu va fi dat atunci când polițiștii apreciază că există un risc iminent ca viața cuiva ori sănătatea sa să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică. Potrivit proiectului, ei vor avea mereu un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia vor da sau nu un ordin de protecție. Dar și dacă apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru un ordin provizoriu, polițiștii vor explica potențialei victime că pot să facă o cerere pentru un ordin de protecție obișnuit.
 
"Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen", mai scrie în proiect. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.
 
În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...