Minciuna nu mai este tolerată în instanţă! "Unii mint cu o asemenea seninătate"
BOTOSANI

Anchetatorii nu mai sunt dispuşi să accepte minciuna, astfel că orice încercare de inducere în eroare se va pedepsi în instanţă

Minciuna nu mai este tolerată în instanţă! "Unii mint cu o asemenea seninătate"

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Ultimul caz este al unui bărbat din Cordăreni, care s-a apucat să susţină o variantă mincinoasă a modului în care s-a produs un accident.

Totul s-a întâmplat în 2015, atunci când un consătean al lui Constantin L. l-a rugat să-i împrumute mopedul pe care acesta îl avea în curte şi care nu era înregistrat. Zis şi făcut, astfel că T.R. a pornit-o cu mopedul prin sat, la plimbare.

Nu a durat prea mult aventura, pentru că neavând permis şi nici cunoştinţe temeinice de "şofat", a ajuns cu mopedul într-un şanţ, rănindu-se destul de tare şi avariind vehiculul. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au declanşat ancheta, bărbatul rănit a recunoscut tot, a ajuns la spital unde a fost tratat şi, potrivit procedurii, chiar dacă s-a rănit singur, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi pentru conducere fără permis şi conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Surpriza a apărut în timpul derulării procesului când bărbatul a declarat senin în faţa instanţei că de fapt el nu a condus niciun moped, că rănile i-au fost produse de către un consătean care l-a bătut şi că de fapt nu a existat niciun accident, poliţiştii încercând să-l încarce. I-a ţinut hangul şi Constantin L., proprietarul mopedului, care a susţinut că mopedul lui nu a părăsit curtea nicio secundă, nu l-a împrumutat nimănui iar avariile apăruseră din cauze necunoscute. "Ceilalţi martori au declarat însă că au văzut mopedul în şanţ, că bărbatul a fost rănit", spun anchetatorii dorohoieni.

În acel moment, procurorii au dispus cercetarea bărbatului pentru mărturie mincinoasă. Între timp, procesul mopedistului s-a şi încheiat, fiind pronunţată chiar o sentinţă ce a rămas definitivă. Pe baza celorlalte probe, însă, bărbatul a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare cu termen de încercare. Zilele trecute, însă, şi proprietarul mopedului a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

"În sistemul nostru judiciar, cel mai mult contează probele cu martori şi atunci ne trezim în instanţă că vin şi spun ori că nu-şi aduc aminte, ori că nu au declarat la urmărirea penală ceea ce le spunem noi, ba că au scris poliţiştii de capul lor, găsesc n variante, iar unii sunt chiar aşa de mincinoşi şi mint cu o asemenea seninătate încât ne surprind până şi pe noi", adaugă anchetatorii de la Dorohoi.

 

Spune-ne opinia ta