Legea raspunderii magistratilor: Judecatorii si procurorii vor raspunde material pentru erorile judiciare

Magistratii care vor comite erori judiciare vor plati, a declarat ministrul Justitiei, precizand ca Legile justitiei vor fi modificate astfel incat raspunderea magistratilor pentru greselile comise sa fie obligatorie.

Legea raspunderii magistratilor: Judecatorii si procurorii vor raspunde material pentru erorile judiciare

Toader a spus ca statul este raspunzator patrimonial in momentul in care se produce o eroare judiciara, dar apoi tot statul se va indrepta impotriva magistratului care a produs prejudiciul.

"Am propus mai multe modificari de natura sa reaseze pozitia juridica pe care o au magistratii in raport cu legea si cu cetatenii. Judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal in conditiile legii. E o chestiune de principiu. Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Daca o hotarare cauzeaza cuiva un prejudiciu, el sa aiba garantia ca are cine sa ii acopere prejudiciul. Statul preia raspunderea patrimoniala. E un principiu constitutional, o lege, chiar si organica, nu poate rasturna un astfel de principiu.

Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si e solidara cu raspunderea autorului faptei cauzatoare. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul, alaturi de stat. Nu se inlatura raspunderea judecatorilor sau procurorilor care si-au exercitat functia cu neglijenta sau rea-credinta. Am propus abrogarea art. 6 din art. 96.

Alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune in despagubiri impotriva judecatorului, procurorului care a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudiciu", a declarat ministrul Justitiei.

Potrivit lui Tudorel Toader, noutatea consta in faptul ca "statul se va indrepta prin Ministerul Finantelor", spre deosebire de actuala prevedere care spune ca "statul se poate indrepta". "Era facultativa".

Ministrul Justitiei a mai adaugat ca termenul de prescriptie prevazut in art. 96 este cel din dreptul comun.

"In prezent, el este de un an. Intr-un an, nicio hotarare judecatoreasca nu ramane irevocabila, intre timp se prescrie dreptul la actiune", a precizat el.

Toader a mai spus ca multa lume a asteptat o Lege a raspunderii magistratilor. Potrivit acestuia, "acest capitol, daca va fi mentinut in procedura de legiferare, raspunde cerintelor pe care societatea le are, ca sa nu avem obligatii financiare de despagubire, iar magistratul sa isi desfasoare in buna voie activitatile. Respectam independenta justitiei, dar nu ii excludem de la raspundere pe cei care au comis erori", a subliniat ministrul, conform Ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...