Instituții puse pe drumuri de reclamații formulate în numele unui primar

Instituții puse pe drumuri de reclamații formulate în numele unui primar

Identitatea unui edil din județul Botoșani a fost folosită de către o persoană încă neidentificată, pentru solicitarea unor controale care să vizeze un amplasament gospodăresc. Autorul a depus o petiție în numele primarului, fiind sesizate trei instituții. Procurorii și Poliția au demarat cercetări.

Este vorba despre primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache. Însușindu-și identitatea acestuia, un necunoscut a depus o reclamație, în luna noiembrie a anului trecut, în triplu exemplar, cu privire la o presupusă deversare a unor materii poluante în râul Jijia. Deșeurile, spune petiționarul, ar proveni de la un amplasament în care sunt crescute cinci porcine. Au fost sesizate Garda de Mediu, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dar și la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA).

Edilul a aflat despre plângerea depusă în numele său spre finele lunii trecute, când a fost contactat de Garda de Mediu. El a fost somat de autorități să verifice, mai întâi, cele sesizate de către autorul petiției. Către amplasament, aparținând unei persoane fizice autorizate, s-a deplasat și un inspector DSVSA, care nu a constatat abateri.

„Am aflat totul când am fost contactat de Garda de Mediu, cu privire la reclamația aceasta, care a fost depusă undeva pe 15-16 noiembrie. Înainte de sărbători, am primit și petiția la Primărie, pentru că eu le-am spus telefonic celor de la Mediu că nu am nici cea mai mică idee despre ce vorbeau. Cineva a făcut o sesizare și a scris negru pe alb numele meu, calitatea de primar. Nu știu cine este persoana și nu am nicio bănuială, de asta am depus și eu, la rândul meu, plângere la Parchet și Poliție, ca să aflu. Oricum, reclamația nu s-a confirmat. Amplasamentul respectiv are doi porci și trei purcei, nu e vorba despre nicio poluare. Dar uite așa a reușit să pună pe drumuri patru instituții degeaba. De când sunt eu, nu am pomenit una ca asta”, a explicat Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni.

O sesizare emisă de către un oficial trebuie să poarte însemnele instituției reprezentate și un număr de înregistrare, iar petiția în cauză nu respectă cerințele de formă. Plângerea poartă, însă, o semnătură falsă.

Organele abilitate au demarat cercetări pentru stabilirea identității autorului, fiind demarată o anchetă in rem.

„S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de fals privind identitatea, urmând ca, în funcție de rezultate, să se dispună o măsură procedurală”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani.

O anchetă în acest caz a demarat și Parchetul de pe lângă Judecătoria din Săveni.

 

Spune-ne opinia ta