Înregistrările video în procesele penale: Chiar nu vor mai fi folosite ca probe, de acum înainte?

Înregistrările video în procesele penale: Chiar nu vor mai fi folosite ca probe, de acum înainte?
Probabil ați aflat deja că multe, multe modificări la Codul de procedură penală au fost adoptate săptămâna aceasta în Parlament. Ați aflat, poate, din informațiile oferite de alții, că în urma acestor modificări nu se vor mai putea folosi la fel de simplu în procesele penale înregistrări video ca probe; că se va putea pleca de la magazin cu produse neplătite, pentru că nu vor mai servi înregistrările de pe camerele de supraveghere, ori că un viol în plină stradă, surprins pe o filmare, n-ar mai putea fi probat cu filmarea respectivă. Dacă ne uităm la documentul care a fost adoptat la Parlament, vom vedea că aceste exemple sunt exagerări grosolane.
 
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a obținut votul final în Parlament zilele trecute, după ce a avut un parcurs legislativ destul de scurt. Pentru ca modificările cuprinse în acest document să aibă efecte în practică, trebuie ca șeful statului să promulge legea și ea să apară apoi în Monitorul Oficial.
 
"Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă", e prevederea cuprinsă în proiectul votat de parlamentari.
 
O filmare a unei camere de supraveghere sau de pe un telefon mobil, pe care se vede clar săvârșirea unei fapte penale într-un spațiu public, va putea fi folosită în continuare ca mijloc de probă. Dacă, de exemplu, pe o cameră video se surprinde un furt dintr-un magazin, un viol, o agresiune ș.a.m.d., astfel de înregistrări vor putea fi folosite apoi.
 
S-au făcut, într-adevăr, modificări ce privesc înregistrările de toate felurile, dar nu în sensul în care să se restrângă complet folosirea filmărilor care sunt făcute de camerele de orice fel. S-au făcut schimbări la supravegherea făcută de organele penale, precum și cu privire la înregistrările făcute de cei implicați în procesul penal. Însă există o exagerare în prezentarea modificărilor ca un impediment absolut în folosirea unor astfel de mijloace de probă în viitor.
 
Atenție! Prevederile proiectului cu modificări la Codul de procedură penală NU se aplică încă. Proiectul trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice efectiv.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Torționarul Ioan Ficior a murit în pușcărie!

astăzi, 14:17
350

Torționarul Ioan Ficior a murit, miercuri, la spitalul Penitenciarului Jilava, transmite Pro TV. Ficior se afla în pușcărie după ce, pe 27 martie 2017, a fost condamnat definitiv la 20 ...

Climatolog de la ANM: Vom avea temperaturi de 50 de grade în sudul țării

astăzi, 08:08
724

Anotimpurile vor ramane patru, dar ritmul lor se va modifica, sustine Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), care averti...

PSD vrea să facă Poliția Facebook!

astăzi, 07:22
276

În condițiile în care Facebook este principalul mijloc prin care se organizează în prezent manifestații, puterea pare să fie preocupată de această platformă de socializare. &I...