Hărțuitorii și violatorii vor fi incluși într-un registru național

Hărțuitorii și violatorii vor fi incluși într-un registru național
Toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, se vor înscrie într-un registru dedicat, organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și numit Registrul automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. Măsura organizării acestui registru apare într-un proiect de act normativ pus recent în discuție la Senat și care are ca scop prevenirea și combaterea contravențiilor și infracțiunilor de natură sexuală.
 
Propunerea legislativă privind registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire, sau asupra minorilor, înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere, prevede înființarea unui registru național al faptelor de natură sexuală și înscrierea în acest registru a datelor tuturor celor care au comis contravenții sau infracțiuni sexuale. Pentru a se putea aplica, acest proiect de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
 
Concret, prezintă Avocatnet.ro, proiectul de act normativ stipulează organizarea Registrului automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, în care se vor înscrie fapte precum acte sau gesturi obscene, trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și altele.
 
Registrul va fi organizat de MAI, administrat de unitățile poliției și va conține datele personale ale autorilor faptelor menționate mai sus și o serie de date judiciare, și anume denumirea contravenției sau infracțiunii, cuantumul pedepsei sau sancțiunii aplicate, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal, restul de pedeapsă rămas de executat etc.
 
Acest registru nu va fi unul public, adică persoanele fizice nu vor avea acces la datele înregistrate în acesta, ci doar angajații MAI și va reprezenta o bază de date separată de cazierul judiciar, iar persoanele înscrise în acest registru vor fi înscrise și în cazierul judiciar.
 
Potrivit proiectului, persoanele înscrise în registru vor avea obligația de a anunța poliția înainte de a-și schimba domiciliul sau înainte de efectuarea unei deplasări în afara localității de domiciliu mai lungi de 15 zile și vor fi vizitați semestrial de agenți de poliție. Totodată, angajatorii din domeniul sănătății, educației, siguranței publice, asistenței sociale, apărării, siguranței naționale și justiției vor fi obligați să verifice în registru, înainte de admiterea la concurs sau numirea într-un post, persoanele care doresc să ocupe acele posturi.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...