Fost politician acuzat de o fostă angajată de falsuri şi neîndeplinirea obligaţiilor contractuale

Un fost politician a scăpat ca prin minune de detenţie, după ce o condamnare cu suspendare pentru trafic de persoane a fost urmată de o renunţare la urmărirea penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Fost politician acuzat de o fostă angajată de falsuri şi neîndeplinirea obligaţiilor contractuale

Vorbim despre fostul şef al tinerilor PDL-işti, dorohoianul Marian Verenciuc, acuzat de o tânără botoşăneancă de faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale la care aceasta a fost angajată, a falsificat semnături de pe cereri de concediu fără plată pentru a nu-i achita drepturile salariale.

Povestea a pornit în octombrie 2011, când tânăra, absolventă de Economie, s-a angajat la firma administrată de Marian Verenciuc. A activat acolo până în mai 2013, însă şi-a luat salariul doar până în noiembrie 2012. Mai mult, la cererea angajatorului, fata a depus o cerere de concediu fără plată pentru lunile mai şi iunie 2013. În iulie, societatea şi-a mutat sediul, iar când să se întorcă la serviciu, tânăra nu a mai găsit sediul firmei.

În zadar a solicitat în scris administratorului societăţii să-i achite salariile restante, din perioada decembrie 2012- mai 2013, nu a mai primit niciun răspuns. În noiembrie 2013, tânăra a apelat la inspectorii de muncă, iar în urma cercetărilor derulate, fata a aflat cu stupoare că de fapt, restanţele salariale sunt aferente doar lunilor decembrie 2012- aprilie 2013, în schimb existând cereri de concediu pentru perioadele mai- august 2013 şi apoi pentru luna septembrie. Tânăra a sesizat atunci că cel mai probabil s-au comis falsuri, din moment ce perioada pentru care ea solicitase concediu fără plată fusese mai- iunie 2013.

Curios a fost că ulterior controlului Inspectoratului Teritorial de Muncă, Marian Verenciuc i-a trimis tinerei somaţii să se întoarcă la serviciu, însă de fiecare dată când încerca să facă acest lucru, ea constata că societatea se tot muta de la o adresă la alta, tânăra înţelegând că totul ar fi fost o manevră prin care administratorul societăţii să justifice concedierea ei abuzivă.

Problema tinerei a devenit interesantă atunci când a subliniat şi faptul că prin angajarea ei, societatea deţinută de Marian Verenciuc a beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, or tocmai această facilitate nu ar fi permis concedierea ei timp de cel puţin 18 luni.

Anchetatorii au luat-o atunci pe firul poveştii şi au aflat că societatea Waste Management Group SRL Botoşani a pornit cu doi asociaţi- Verenciuc, cu 95% din acţiuni şi o altă persoană, cu 5%, având ca obiect de activitate "activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Din ianuarie 2012, acţionarul minoritar a devenit administrator al societăţii care din iulie 2013 nu a mai desfăşurat niciun fel de activitate.

După refuzul acţionarului minoritar de a da explicaţii în privinţa tinerei angajate, anchetatorii au continuat să insiste la Verenciuc să ofere detalii despre ceea ce se întâmplase la firmă. După mai multe demersuri, Marian Verenciuc s-a întors din Anglia şi s-a prezentat la Poliţie şi a fost audiat ca martor.

El a negat că ar fi falsificat concediile fără plată şi a admis că are datorii către tânără reprezentând salarii restante, dar că din cauza situaţiei economice dificile, nu poate face acest lucru imediat, luându-şi însă angajamente de plată. După alte insistenţe ale anchetatorilor, Verenciuc a depus şi cele două cereri de concediu încheiate în numele tinerei, unul dintre ele fiind depistat ca fiind falsificat, însă experţii nu au putut stabili cine a fost persoana care a comis falsul.

Între timp, tânăra s-a îndreptat împotriva societăţii pe cale civilă, obţinând în instanţă drepturile salariale pentru perioada decembrie 2012- aprilie 2013 precum şi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul de bază pentru perioada iulie 2013- decembrie 2013. La ultima audiere a tinerei, anchetatorii au constatat că tânăra nu-şi primise salariile obţinute în instanţă, dar nici nu apelase la un executor judecătoresc pentru punerea în executare a deciziei instanţei.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că nu poate fi stabilită vinovăţia vreunei persoane în privinţa falsificării concediilor fără plată, ca atare nu exista interes public în urmărirea faptei, iar cum tânăra obţinuse plata salariilor restanţe în instanţă, ancheta penală nu mai avea rost. Ca atare, Verenciuc a scăpat basma curată.

Dacă însă ar fi fost trimis în judecată şi condamnat, pedepsei stabilite i s-ar fi adăugat şi condamnarea dispusă în iulie 2015, atunci când judecătorii i-au stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de persoane.

Despre acel dosar, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Dosarul lui Marian Verenciuc, botosaneanul acuzat de proxenetism, se intoarce la DIICOT

Sentință definitivă în cazul fostului lider al tinerilor din PDL

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
21

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
16

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
31

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...