Fără imixtiuni în licitaţiile derulate de Consiliul Judeţean: opinia martorilor din procesul în care Florin Ţurcanu este judecat pentru infracţiuni de corupţie!

Parcă uşor mai relaxat faţă de termenele anterioare, a trecut şi cel de-al zecelea din procesul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi fost lider al PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, este judecat pentru fapte de corupţie alături de socrul său.

Fără imixtiuni în licitaţiile derulate de Consiliul Judeţean: opinia martorilor din procesul în care Florin Ţurcanu este judecat pentru infracţiuni de corupţie!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Trei funcţionari ai Consiliului Judeţean şi un inginer de la Cornell's Floor au fost chemaţi marţi să depună mărturie în proces, în condiţiile în care au făcut parte din comisiile de licitaţie derulate de CJ în mandatul lui Florin Ţurcanu, respectiv s-a ocupat de centralizarea necesarului de material pentru casa din Aleea Pajiştei.

Anterior, însă, apărătorii lui Florin Ţurcanu au cerul readministrarea probelor de la Urmărirea Penală, în condiţiile în care declaraţiile martorilor au fost luate fără ca ei să fi fost prezenţi, de aici şi suspiciunea potrivit căreia întrebările anchetatorilor anticorupţie să fi fost puse în aşa fel încât să conducă la răspunsul dorit de aceştia.

Primul martor audiat a fost directorul executiv al Direcţiei Juridice din CJ, Amalia Marian, care se ocupa de partea legală a procedurilor de licitaţie, în comisiile în care era desemnat. Amalia Marian a povestit că a fost parte a comisiei de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei privind reabilitarea Complexului Monahal Coşula, îndatoririle sale fiind acelea de a lămuri colegilor din comisie probleme de interpretare a legii ce s-ar fi ivit în derularea activităţii.

Directorul Direcţiei Juridice a afirmat că a participat în mai multe comisii de licitaţie, desemnarea în componenţa acestora făcându-se în funcţie de gradul de încărcare a muncii juriştilor din departament. "Îmi amintesc însă că acea licitaţie (prima licitaţie pentru Coşula, care a fost de altfel anulată, n.r.) a fost anulată în cadrul comisiei. Nu-mi mai amintesc exact din ce motiv, parcă ceva cu oferta tehnică. Au fost şi alte licitaţii anulate dar nu pot preciza care a fost ponderea lor în totalul licitaţiilor", a arătat Amalia Marian, adăugând că a făcut parte şi din comisia de licitaţie pentru reabilitarea drumului judeţean Botoşani- Curteşti- Cristeşti.

La întrebarea procurorului DNA referitoare la prezenţa societăţii Cornell's Floor la licitaţiile derulate de CJ, oficialul a explicat că nu-şi aminteşte dacă a văzut numele firmei pe ofertele depuse dar nu a exclus acest fapt, dat fiind că de regulă, când la o licitaţie se prezintă o asociere de firme, liderul de asociere apare ca participant.

Pe de altă parte, Amalia Marian a admis că a avut o relaţie uşor mai tensionată cu Florin Ţurcanu din cauza faptului că soţul ei era şi este consilier judeţean din partea PSD.

"Din punctul meu de vedere, relaţia de serviciu cu preşedintele CJ de la acea vreme a fost normală. În plan personal, am resimţit totuşi o influenţă a faptului că soţul meu era consilier judeţean PSD, încât au existat comentarii cu privire la acest aspect. Dar deciziile mele nu au fost afectate în raport de această împrejurare".

De asemenea, Amalia Marian a menţionat şi faptul că nu a existat nicio imixtiune a lui Florin Ţurcanu în activitatea sa din cadrul comisiilor de licitaţie. De altfel, a şi negat posibilitatea ca acesta să fi putut anula vreo licitaţie.

Cât despre casa din Aleea Pajiştei, Amalia Marian a explicat că a auzit zvonuri cum că i-ar aparţine lui Florin Ţurcanu. "Cred că informaţia o am de la şoferii CJ cu care mai făceam drumuri la procese ale CJ de la Curtea de Apel Suceava, Iulian Murariu şi Ştefan Codău", a menţionat directorul Direcţiei Juridice.

Alţi doi funcţionari din CJ, Ovidiu Antonesei şi Silvia Miriţă, de asemenea, membri în comisiile de licitaţie pentru reabilitarea drumului Botoşani-Curteşti- Cristeşti, respectiv pentru reabilitarea Complexului Monahal Coşula, au declarat că nu a existat nicio imixtiune a lui Florin Ţurcanu sau a unei alte persoane în influenţarea rezultatului unei licitaţii.

Audiat de instanţă a fost însă şi Daniel Havârneanu, inginer la Cornell's Floor, cel care a participat, în urma măsurătorilor, la întocmirea situaţiei de lucrări la casa din Aleea Pajiştei, pe care ulterior a prezentat-o conducerii firmei. La acel moment, casa era "la roşu", dar nu a putut preciza exact când a făcut această evaluare, explicând doar că era în perioada 2013- 2014 şi că afară era frig.

"Nu ştiam cine era beneficiarul construcţiei, însă beneficiarul situaţiei de lucrări era Paltinul SRL (patronată de Grigorean Elisei, cumnatul lui Marcel Bîrsan, n.r.). Despre alăturarea lui Florin Ţurcanu cu respectiva construcţie eu am aflat cu ocazia percheziţiilor DNA la societate. Îmi amintesc că atunci când s-au cerut, de către cei care efectuau percheziţiile, situaţii de lucrări privind acea construcţie, numele lui Ţurcanu a fost rostit de aceştia", a declarat Daniel Havârneanu.

De asemenea, a recunoscut situaţiile de lucrări întocmite de el doar după ce le-a văzut la dosar, explicând că având în vedere timpul scurt de la momentul la care a întocmit acele documentaţii şi până acum, precum şi numărul documentaţiilor similare întocmite pentru alte angajamente, nu poate admite doar formal. De asemenea, Daniel Havârneanu a povestit că a participat, din partea Cornell'S Floor la licitaţia privind reabilitarea Complexului Monahal Coşula, la cea referitoare la reabilitarea drumului judeţean Botoşani- Curteşti- Cristeşti şi la încă o licitaţie (al cărei obiectiv nu şi-l mai aminteşte).

"Îmi amintesc că eu am lucrat la propunerile financiară şi la propunerea tehnică pentru aceste licitaţii. La primul obiectiv, Cornell's Floor a participat în asociere cu firma Test Prima. La această licitaţie, asocierea a ocupat primul loc ca valoare, dar licitaţia s-a anulat pentru un viciu de procedură şi că la reluarea ei, Cornell's Floor nu a mai participat", a explicat Daniel Havârneanu.

În luna aprilie a anului trecut, fostul şef al Consiliului Judeţean Botoşani şi socrul său, Aristomel Anuşca, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, respectiv complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor.

 

Spune-ne opinia ta