Dumitru Popescu, românul care a dezvoltat un vehicul electronic zburător, arestat pentru fraudă!

Dumitru Popescu, românul care a dezvoltat un vehicul electronic zburător, arestat pentru fraudă!

Dumitru Popescu, românul care a ajuns în centrul atenției în Statele Unite după ce a dezvoltat un vehicul electronic zburător, a fost arestat sub acuzații de fraudă și deturnare de fonduri, relatează The Associated Press.

Potrivit postului local KVIA-TV din El Paso, Dumitru Popescu, CEO-ul român al unei companii din New Mexico, a fost arestat săptămâna trecută la Jonesboro, în Georgia, iar apoi a fost extrădat în New Mexico, scrie News.ro.

El este CEO-ul Arca Space Corporation, o companie cu sediul în Las Cruces, care dezvoltă lansatoare spațiale comerciale, practic un nou tip de rachetă. Popescu este vizat de cinci capete de acuzare de deturnare de fonduri, 13 capete de acuzare de fraudă și un capăt de acuzare de fals.

Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual din comitatul Dona Ana, Popescu a mințit Anova Technologies, cu sediul la Chicago, pentru a obține aproximativ 20.000 de dolari. Arca Space nu a răspuns imediat unui e-mail trimis de agenție, precizează AP. Era necunoscut faptul dacă Popescu, care deține un pașaport românesc, are un avocat.

Dumitru Popescu a fost implicat și în eșecul unei misiuni spațiale a ESA de explorare a planetei Marte. Potrivit stiridiaspora.com, în anul 2016 Dumitru Popescu a fost acuzat de Agenția Spațială Italiană că este direct responsabil pentru prăbușirea modulului Schiaparelli pe planeta Marte. 

Mai mult, în scandalul creat a fost implicată Agenția Spațială Europeană (ESA). Potrivit ziarului La Republica, Agenția Spațială Italiană (ASI) a acuzat Agenția Spațială Europeană (ESA) că a încredințat companiei conduse de Popescu, descrisă de italieni a fi una "lipsită de competențe specifice suficiente" testul final care ar fi trebuit să simuleze intrarea în atmosferă a modulului Schiaparelli în atmosfera planetei Marte. 
 
În apărarea sa, Dumitru Popescu le-a declarat jurnaliștilor italieni că "ASI trebuie să fie atentă pentru că dacă nu are probe pentru declarațiile sale va trebui să plătească. Suntem liniștiți, am făcut tot ce era posibil: pentru acel test ar fi trebuit să zburăm prea aproape de baza rusă de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea și riscam să declanșăm un conflict între Federația Rusă și NATO".

Dumitru Popescu este absolvent de Teologie. Pasionat de ingineria spațială a devenit student în cadrul Universității Politehnice din București, dar după 3 ani a încetat studiile și a înființat în anul 1999 Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA). Firma  devenit celebră odată cu participarea la concursul Google Lunar X Prize în 2011.
 
În anul 2014 Dumitru Popescu a plecat din România și s-a mutat în New Mexico, Statele Unite ale Americii. Acolo compania ARCA a devenit Arca Space Corporation și s-a concentrat pe dezvoltarea de produse și tehnologii cu aplicații comerciale, cum ar fi drone și plăci zburătoare, cel mai cunoscut proiect recent anunțat fiind Arca Board, o placă cu o autonomie de 9 minute.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Salariile din privat au crescut cu 6,4% în 2018

astăzi, 14:42
171

Salariile din mediul privat au crescut in acest an la nivel national in medie cu 6,4%, putin peste nivelul planificat (5,7%), potrivit unui studiu realizat de PwC Romania.Cresteri salariale peste ...

O firmă din Botoșani a reușit să îl înfurie pe primarul Sucevei: "Vine la licitații pe care le câștigă cu un preț foarte mic și apoi stă pe sub ușile Primăriei"

astăzi, 08:28
1182

Una din situațiile cele mai tensionate de la comandamentul de ieri dimineață de la Primăria municipiului Suceava este legat de lucrările de reabilitare la gardul cimiti­rului Pacea, adjudecat...

Șoferii prinși băuți la volan, lăsați să conducă în continuare dacă își montează pe mașină un alcooltest special - proiect

Marţi, 16 Octombrie 2018
786

Șoferii care sunt prinsi bauti la volan ar putea conduce din nou, incepand chiar de a doua zi, daca sunt de acord sa isi monteze pe masina un alcooltest special. Alcooltestul ar urma sa blocheze moto...