Doi afaceriști care au păcălit statul cu 1,5 milioane de lei, trimiși în boxa acuzaților

Doi afaceriști care au păcălit statul cu 1,5 milioane de lei, trimiși în boxa acuzaților

Doi bărbați, unul din orașul ieșean Hârlău, altul din municipiul Botoșani, au fost trimiși în judecată pentru afaceri ilicite, bazate pe cheltuieli și achiziții fictive, care au cauzat statului un prejudiciu cumulat ce depășește 1,5 milioane de lei. Cei doi vor fi aduși în instanță sub acuzația de evaziune fiscală în formă continuată.

Dosarele au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoșani, anchetele fiind finalizate.

Potrivit procurorilor, ieșeanul s-a sustras controlului fiscal prin operațiuni desfășurate în perioada 1 decembrie 2014 – 30 aprilie 2016.

„În calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, a dispus înregistrarea în contabilitate a unor facturi fiscale reprezentând achiziţii fictive de la mai multe societăţi comerciale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 881.664 lei, reprezentând TVA deductibil”, arată reprezentanții Parchetului.

De asemenea, în cursul anului 2014, inculpatul din Hârlău a stabilit în mod fictiv sediul aceleiaşi societăţi comerciale, având același scop vizavi de controlul fiscal.

Pe de altă parte, botoșăneanul a acționat în perioada noiembrie 2014-mai 2015, tot în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată.

„A dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale reprezentând achiziţii care nu aveau la bază operaţiuni reale, precum şi a unor cheltuieli de deplasare externă pentru care nu s-a făcut dovada realizării efective, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă totală de 614.410,80 lei, respectiv TVA – 475.048,80 lei şi impozit pe profit – 139.362 lei”, arată procurorii.

Magistrații precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Spune-ne opinia ta