Deţinuţii îşi caută de sănătate mai mult decât botoşănenii din libertate

Fiecare dintre deţinuţii aflaţi în Penitenciarul Botoşani beneficiază de consultaţii medicale în cabinetul unităţii de detenţie. Numărul consultaţiilor acordate, de exemplu, anul trecut, reprezintă aproape o jumătate din numărul prezentărilor din Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Deţinuţii îşi caută de sănătate mai mult decât botoşănenii din libertate

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

O statistică a Penitenciarului Botoşani arată că în 2016 la cabinetul medical s-au acordat 23.620 consultaţii. În condiţiile în care numărul mediu de deţinuţi este de aproximativ o mie de persoane, rezultă că fiecare deţinut a beneficiat într-un an de 23- 24 de consultaţii.

Spre comparaţie, Unitatea de Primire a Urgenţelor a înregistrat în anul 2015 aproape 57 de mii de prezentări la unitatea sanitară de pe Marchian, cărora li se adaugă încă aproape şapte mii de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Secţiei de Pediatrie.

În cadrul cabinetului medical din Penitenciar s-au efectuat 52.350 de tratamente injectabile, orale, locale şi manopere de mică chirurgie. În plus, dintre deţinuţii aflaţi în unitatea botoşăneană, 429 au fost internaţi în spitale din reţeaua Ministerului Justiţiei, alţi 38 de deținuți beneficiind de internare în spitalele publice. În infirmeria unităţii de detenţie au fost internaţi 46 deținuți pentru afecţiuni acute şi mai ales boli cronice acutizate.

Când competenţele sau aparatura din penitenciar au fost depăşite, s-a apelat la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, acolo unde au beneficiar de investigaţii 1.342 pacienţi.

"Avem în evidenţa cabinetului medical în medie în jur de 250 de bolnavi cronici pe care îi dispensarizăm, le asigurăm regimuri igieno-dietetice şi medicaţie specifică, recomandată de medicii specialişti. Pe lângă administrarea de medicamente din punctul farmaceutic al unităţii, s-au întocmit un număr de 4.245 reţete compensate, gratuite sau reţete plătite din fondurile unităţii", arată reprezentanţii Penitenciarului.

În raportul unităţii de detenţie găsim şi o menţiune interesantă. În 2016, au avut loc 132 de autoagresiuni sau agresiuni între persoanele private de libertate.

Pe de altă parte, au fost trimişi la consultaţii de medicină dentară, din bani personali, 202 deţinuţi la medici din Policlinica Stomatologică, în special pentru lucrări dentare. Urgenţele stomatologice au fost rezolvate de medicul specialist din Unitatea de Primire a Urgenţelor. De asemenea, medicul aflat în contract de prestări servicii a efectuat 447 extracţii dentare dar şi consultații şi intervenţii stomatologice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
861

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
271

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
230

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...