Denunţătorul lui Florin Ţurcanu, condamnat pentru cumpărare de influenţă

Omul de afaceri Marcel Bîrsan, denunţătorul lui Florin Ţurcanu, fostul şef al Consiliului Judeţean Botoşani, a fost condamnat luni de Curtea de Apel Suceava pentru cumpărare de influenţă.

Denunţătorul lui Florin Ţurcanu, condamnat pentru cumpărare de influenţă

La mai bine de un an de la înţelegerea făcută cu procurorii DNA de la Suceava, omul de afaceri Marcel Bîrsan a beneficiat de acel acord de recunoaştere a vinovăţiei în legătură cu fapta de cumpărare de influenţă, "vânzător" fiind fostul şef al judeţului, Florin Ţurcanu. Astfel că a fost condamnat la doi ani închisoare şi la pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice precum şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de un an.

Cum pedeapsa este cu suspendare, omul de afaceri va fi nevoit să presteze şi muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Roma sau în cadrul Primăriei municipiului Botoşani. Sentinţa este definitivă.

Interesant este că unul dintre judecătorii din complet nua fost de acord cu părerea colegilor săi, respingând acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Reamintim că în aprilie anul trecut, fostul şef al judeţului, fost lider al PNL Botoşani şi fost vicepreşedinte al PNL la nivel central, Florin Ţurcanu, şi socrul său au fost trimişi în judecată, deoarece, după cum arată procurorii DNA în rechizitoriu, "în perioada iunie 2013-septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu a pretins și primit de la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, administrator în drept sau în fapt al firmelor SC Cornell's Floor SRL, SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, din Botoșani, sume de bani şi alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare, executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea lui Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, strada Aleea Pajiștei, nr. 13, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic".

În schimbul acestor foloase, Ţurcanu i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării, Dângeni şi Avrămeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de Bîrsan, lucru care s-a și întâmplat ulterior, precum şi că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.

De asemenea, în perioada august 2013 – ianuarie 2015, Ţurcanu a ascuns și a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei şi a proprietăţii asupra imobilului din strada Aleea Pajiștei, nr. 13, imobil care a fost construit și finanțat gratuit, cu suma de 272.906,16 lei, de către SC Cornell's Floor SRL și de către Marcel Bîrsan, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
114

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
71

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...