Decizia care îi afectează pe toţi medicii şi profesorii din privat. Explicaţiile unui judecător

Decizia care îi afectează pe toţi medicii şi profesorii din privat. Explicaţiile unui judecător

Prin două decizii ale sale, ICCJ a lămurit două chestiuni foarte importante privitoare la Codul penal: profesorii și medicii de la stat intră în categoria funcționarilor publici din Codul penal și, prin urmare, pot fi acuzați și pedepsiți pentru luare de mită. În ambele cazuri, Curtea a explicat de ce medicul și profesorul pot fi pedepsiți pentru o astfel de infracțiune.

"[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal", spune ICCJ în decizia sa. Așadar, dacă profesorul ia mită pentru a-l trece clasa pe unul din elevii săi, atunci acesta poate fi acuzat și pedepsit pentru că a luat mită.

"Caracterul liberal al profesiei de medic nu poate justifica lipsa răspunderii penale pentru infracțiunea de luare de mita în cazurile în care acesta condiționează actul medical la care este obligat profesional, moral și legal, de banii sau foloasele care nu i se cuvin și pe care, direct sau indirect, le pretinde, primește ori le acceptă", se arăta acum doi ani în decizia ICCJ privitoare la medicii din spitalele publice (mai multe detalii, aici). Concret, dacă medicul pretinde bani, înainte de o operație, de la pacientul său, atunci se cheamă că ia mită și poate fi sancționat penal.

"Cu siguranță, profesorii din sistemul privat intră în categoria funcționarilor publici. La fel și medicii din spitalele private", ne-a spus acesta. Motivul se află în aceea că ei desfășoară activități de interes public. "Nu are importanță natura instituției unde lucrează, ci serviciul prestat", a spus judecătorul Cristi Danileț.

sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...