Cum vor aplica avocații onorariile minimale de la 30 septembrie

Cum vor aplica avocații onorariile minimale de la 30 septembrie

   Foto: clujust.ro

Onorariile minimale pentru activitățile prestate de avocați au fost recent stabilite la nivelul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și urmează să se aplice de la finalul acestei luni. Pe lângă o listă de tarife, actul UNBR cuprinde și câteva reguli de aplicare a tarifelor. În unele cazuri, acestea vor putea fi mai mici chiar și cu 50%, în timp ce onorariile vor crește obligatoriu cu 50% pentru unii clienți, pentru cauzele care s-au dovedit mai dificile sau pentru căile de atac.

Onorariile minimale pe care avocații le percep de la clienții lor, persoane fizice sau juridice, au fost recent stabilite de Consiliul UNBR și se vor aplica efectiv din 30 septembrie. Practic, ele se vor aplica, pe categorii, de la caz la caz, exact așa cum se prevede în anexa hotărârii Consiliului. Nu există însă o claritate în privința următorului lucru: dacă aceste onorarii sunt doar de recomandare sau au caracter obligatoriu.

Deși se prevede, în preambulul Hotărârii Consiliului UNBR nr. 272 din 26 august 2017, că reglementarea are caracter de recomandare, din cuprinsul hotărârii și din modul în care sunt puse unele probleme nu reiese că onorariile ar fi recomandate, ci indirect obligatorii. Mai ales că, în hotărârea Consiliului, se precizează următorul aspect: "Omisiunea avocatului de a urmări încasarea și/sau executarea contractelor de asistență juridică cel puțin în limita onorariilor minimale prevăzute în Anexa la prezenta Hotărâre (anexa cu tarifele - n.red.) constituie abatere disciplinară. Dacă inspectorii Casei de Asigurări a Avocaților constată săvârșirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul".

În primul rând, acestea se vor aplica indiferent cum e încheiat contractul de asistență juridică, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță sau atunci când contractul ia forma unei scrisori de angajament.  De asemenea, chiar dacă se stabilește și onorariul de succes, chestiunea onorariului minim nu trebuie să fie afectată.

Regula este că onorariul minim trebuie perceput oricărui tip de client, însă actul Consiliului UNBR cuprinde și câteva excepții de la această regulă. Citeste mai mult pe avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Interlopul botoșănean considerat drept unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane a fost condamnat!

astăzi, 17:07
752

Ioan Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, a fost condamnat luni de Tribunalul Alba la 25 de ani de închisoare şi o amendă de 50.000 de lei, &icir...

Guvernul vrea sa oblige prin lege privatii sa nu scada salariile dupa transferul contributiilor la angajat: "Statul are dreptul!"

astăzi, 16:28
149

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa dea o lege prin care sa oblige angajatorii privati sa pastreze un nivel al salariului brut.Misa a spus ca dupa ce contribut...

Ministrul Sănătăţii, despre cazul bărbatului de la Botoșani, rănit în explozie: Suntem depăşiţi în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi!

astăzi, 15:11
214

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, marţi, că sistemul de sănătate este depăşit în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi şi că vechiul Guvern care "...