Cinci contrabandişti neexperimentaţi, trimişi în judecată alături de "creierul" afacerii

Şase botoşăneni au crezut că se vor îmbogăţi din contrabanda cu ţigări, dar n-au apucat nici să valorifice primul transport pe care s-au chinuit să-l tragă peste Prut că au şi fost prinşi de poliţişti şi anchetaţi.

Cinci contrabandişti neexperimentaţi, trimişi în judecată alături de "creierul" afacerii

Nici n-au apucat să se obişnuiască bine cu statutul de "contrabandişti" că au şi fost prinşi de poliţiştii de frontieră. Acum, însă, trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa judecătorilor, după ce procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pentru contrabandă.

Şase botoşăneni au pornit în 2013 o "afacere", la fel cum au făcut şi mulţi alţii. Aduceau ţigări de contrabandă din Republica Moldova, pe care le trăgeau peste râul Prut cu lanseta şi pe care ar fi trebuit să le distribuie, sperând să câştige bani mulţi. Nu au avut însă noroc pentru că poliţiştii de frontieră au fost pe fază.

Astfel că la începutul lui martie, cinci dintre ei au fost observaţi cu ajutorul aparaturii de supraveghere pe timp de noapte, cărând şase colete voluminoase de pe malul râului Prut şi îndreptându-se spre Bădărăi. Poliţiştii de frontieră au pornit după ei, tinerii au luat-o la fugă, încercând să scape în beznă, prin terenul accidentat. Atunci poliţiştii au făcut uz de armă, trăgând 12 focuri de avertisment în plan vertical. În timpul cercetărilor, cei cinci au fost identificaţi.

Când au desfăcut coletele, poliţiştii au contabilizat 10.500 de pachete de ţigări, marca Ritm, cu timbru de acciză Republica Moldova. Trei dintre tineri s-au ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi transport al mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, iar ceilalţi doi, pentru complicitate la contrabandă. După ce ancheta a fost preluată de procurorii botoşăneni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a apărut şi "liderul" grupării, un bărbat de aproape 40 de ani, indicat de colegii săi de afacere ca fiind creierul. Cum era de aşteptat, şi acesta a fost trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă.

Prejudiciul creat statului român este de 101.381 de lei.

 

Spune-ne opinia ta