Brutar judecat pentru un prejudiciu de peste 100.000 de lei creat prin evaziune fiscală
BOTOSANI

Un prejudiciu de peste 100.000 de lei a creat statului un om de afaceri din judeţul Botoşani, pentru că nu a înregistrat în documente facturi fiscale. Acum va ajunge în faţa judecătorilor, după ce dosarul său a trecut de camera preliminară.

Brutar judecat pentru un prejudiciu de peste 100.000 de lei creat prin evaziune fiscală

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Concret, în camera preliminară magistraţii au constatat că rechizitoriul elaborat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani întruneşte toate condiţiile de legalitate.

În urmă cu jumătate de an, procurorii au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Vasile A. din Coţuşca, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2015, în calitate de administrator al S.C. Universal CETI S.R.L., afaceristul nu a înregistrat în evidenţa contabilă 58 de facturi fiscale de achiziţie a cantităţii de 239.250 kg făină, în valoare de 332.049,91 lei precum şi a veniturilor realizate din producţia şi comercializarea pâinii produse, respectiv 311.930 kg, în valoare totală de 766.029,99 lei.

Din 2012, brutarul vindea pâine şi produse de panificaţie în gramaj diferit prin intermediul unor magazine din comunele Coţuşca, Rădăuţi Prut, Viişoara şi Dângeni, el neavând spaţii comerciale proprii. Brutăria era prevăzută cu un spaţiu de depozitare în care încăpeau cel mult şapte tone de făină, astfel că de la partenerii de afaceri, botoşăneanul nu cumpăra mai mult de această cantitate.

În perioada 2012- septembrie 2013, societatea lui Vasile A. nu a înregistrat producţie de pâine sau produse de panificaţie în mod constant, fiind identificate de către anchetatori rapoarte de producţie întocmite la şase- şapte zile. Practic, bărbatul nu a înregistrat în evidenţa contabilă cele 58 de facturi fiscale de achiziţie ce însumează peste 239 de tone de făină, dar în contabilităţile societăţilor furnizoare au fost identificate plăţile efectuate de către botoşănean prin chitanţe sau transferuri bancare, din care rezultau că valoarea facturilor neîntregistrate în contabilitate a fost achitată integral de către acesta.

Prin aceste "omisiuni", bărbatul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum total de 101.698,50 lei, reprezentând: taxă pe valoare adăugată 68.721,55 lei, impozit pe profit 14.985,36 lei şi impozit pe venitul microîntreprinderilor 17.991,59 lei. Urmează ca judecătorii să stabilească primul termen al procesului.

Societatea Universal CETI s-a constituit parte civilă în proces, prin lichidatorul său judiciar, alături de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Băncile româneşti refuză criptomonedele

Sâmbătă, 17 Februarie 2018
185

CryptoCoin Pro este a doua platformă de tranzacţionare criptomonede de pe piaţa din România care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti după ce Banca Naţională a tra...

O tânără a venit să îşi viziteze o rudă la Spitalul Judeţean Mavromati şi a ajuns şi ea să aibă nevoie de îngrijiri medicale

Sâmbătă, 17 Februarie 2018
4440

Ghinion pentru o tânără ce s-a dus, sâmbătă după amiază, să îşi viziteze o rudă ce era internată la Spitalul Judeţean Mavromati şi a ajuns să aibă şi ea nevoie de &ici...

Control ministerial la DRDP Iaşi. Printre obiective, drumul naţional de pământ din Botoşani

Sâmbătă, 17 Februarie 2018
716

Directorul institutiei este optimist, sustinand ca asigura tot sprijinul, deoarece nu ar avea nimic de ascuns"Da, a fost o echipa de control. Au stat doua zile. Astazi (ieri-n.r) au plecat. N...