Baroul Botosani: Miza unui scandal sau examen cu miza!

Baroul Botosani: Miza unui scandal sau examen cu miza!

Alegeri, contestatii, demisii, reorganizari, sedinte la limita tradarii, si la final un examen care trebuie sa aiba loc la Botosani, pana la sfarsitul anului, pentru ca dupa 1 ianuarie se muta la Bucuresti. Examenul, fireste!

Cine si ce trebuie sa faca pentru ca acest examen sa aiba loc la Botosani, ramane de vazut!

In cadrul Baroului Botosani au avut loc, spre sfarsitul lunii octombrie, alegeri pentru stabilirea organelor de conducere: Consiliul de conducere, Comisia de cenzori, Comisia de disciplina si Decanul Baroului. Fostul decan, Cornel Ursache, se afla la al treilea mandat si nu mai avea voie sa candideze.

Avocatii au hotarat insa, pe 24 octombrie, ca prefera sa fie reprezentati mai departe de Corneliu Ursache, contracandidata acestuia, Simona Bosovici, obtinand doar 30 de voturi, avand in vedere ca Baroul botosanean numara 150 de avocati.

Avocatii botosaneni au decis, se pare, ca un avocat poate fi decan, daca este propus de colegi, indiferent de cate mandate a avut anterior. Alegerile au fost validatate, nu fara discutii, unii dintre avocati invocand nelegalitatea procedurilor adoptate.

Imediat dupa desfasurarea alegerilor, noua conducere a fost contestata de mai multe persoane din vechea conducere, intre care si avocata Simona Bosovici. Contestatia se bazeaza, in special, pe faptul ca noul decan ales, Corneliu Ursache, avusese deja trei mandate de decan, statutul profesional nemaipermitandu-i sa se inscrie in cursa pentru un nou mandat.

Contestatia a fost depusa si inregistrata la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, si introdusa pe rolul instantei, la Tribunalul Botosani.

La nivel de Botosani, in primele zile din luna decembrie trebuia sa aiba loc examenul de admitere in avocatura. Pentru ca din comisia de examinare trebuie sa faca parte conducerea Baroului, membrii alesi din conducere, de comun acord, au considerat corect si moral sa isi depuna demisiile, tocmai pentru ca, in situatia in care contestatia la adresa conducerii nou alese ar avea castig de cauza, sa nu fie afectat in vreun fel rezultatul concursului pentru admiterea in avocatura.

Pentru ca, daca dupa finalizarea concursului, instanta ar decide ca acest Barou este nelegal, atunci examenul ar fi lovit de nulitate.

Astfel ca, la sfarsitul lunii noiembrie, noua conducere aleasa a Baroului Botosani si-a depus demisia, recunoscand, astfel, ca exista riscul ca acea contestatie sa fie admisa in instanta.

Urmatorul pas a fost stabilirea datei de 15 decembrie 2008 pentru convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Avocatilor, in care sa se aleaga noile organe de conducere. In consecinta, examenul de admitere in avocatura urma sa fie decalat, pentru sfarsitul lunii decembrie 2008 sau inceputul lunii ianuarie 2009.

 

Socul si surpriza au aparut miercuri, 3 decembrie!

Noul decan al Baroului Botosani, ales la sfarsitul lunii octombrie si demisionar la finele lunii noiembrie, a convocat miercuri vechiul consiliu al Baroului, din care facea parte si avocata Simona Bosovici, alaturi de celelalte persoane care au contestat noua conducere aleasa.

Pe ordinea de zi a Consiliului figura organizararea examenului de admitere in avocatura, stabilirea comisiei de examinare si data examenului!


Surse din Barou spun ca acest consiliu intrunit ieri, 3 decembrie, a avut loc in urmatoarele conditii:

- Intreaga conducere a Baroului Botosani demisionase din functiile detinute

- Cornel Ursachi fusese delegat pentru competente doar in probleme pur administrative, pana la stabilirea unei noi conduceri

- In consecinta, sedinta de pe 3 decembrie, cu un decan demisionar, cu membrii unui fost consiliu, este nelegala

 

In incheiere, precizam ca, in data de 12 noiembrie 2008, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta, OUG nr. 159/2008 - modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Actul normativ reglementeaza, in regim de urgenta, admiterea in avocatura, astfel: daca, in conformitate cu vechea lege, examenul de admitere avea loc la nivel local, in speta Baroul Botosani, OUG 159 din 2008 legifereaza urmatoarele:

Art. I, 6. La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen LA NIVEL NATIONAL, organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat. (N.red.: sublinierea LA NIVEL NATIONAL ne apartine; U.N.B.R. – Uniunea Nationala a Barourilor din Romania)

Art. IV. — (1) Dispozitiile pct. 6 al art. I (N.red., prezentat mai sus) intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009. (2) Cererile de primire in profesie, formulate in temeiul art. 6 alin.(2) si (3) din Legea nr. 51/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au fost depuse pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, vor fi solutionate potrivit procedurii in vigoare la data formularii acestora.

In aceste conditii, avand in vedere ca demisia intregii conduceri a Baroului Botosani s-a petrecut odata cu aflarea acestor modificari legislative, si avand in vedere miza pe care o presupune acest examen de admitere in avocatura (ar fi ultimul examen organizat la Botosani, intrucat dispozitiile cu privire la admiterea in avocatura intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009), toate rasturnarile de situatie si actiunile de o parte si de alta a baricadei au legatura, se pare, cu locul unde urmeaza sa se sustina acest examen: la Botosani, pana la finalul lunii decembrie 2008, sau la Bucuresti, dupa 1 ianuarie 2009.




 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
118

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
76

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
75

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...