Accident rutier grav petrecut în municipiul Botoşani, închis cu achitare la două instanţe

O nenorocire care a aruncat în disperare două familii: una care şi-a văzut ţintuit la pat pe tatăl şi omul iubit, cealaltă care şi-a făcut mii de gânduri de vinovăţie. O nenorocire care putea fi evitată, dacă...

Accident rutier grav petrecut în municipiul Botoşani, închis cu achitare la două instanţe

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

94 de români la un milion au murit în 2012 din cauza unor accidente rutiere- o spun statisticile oficiale ale Direcţiei Generale a Poliţiei Rutiere. În acel an, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 9.355 de accidente.

Unul dintre aceste accidente rutiere a avut loc în municipiul Botoşani, pe strada Tudor Vladimirescu, la sfârşitul lunii mai. Un tânăr motociclist a fost grav rănit după ce, spuneau experţii, conducea motocicleta cu o asemenea viteză încât nu a putut frâna la timp astfel încât să reuşească să evite un bătrân care tocmai încerca să-şi conducă maşina în curte, virând astfel la stânga. Au trecut ani de atunci, tânărul a murit în timp ce procesul încă se mai judeca. Acum, la aproape cinci ani de la acea tragedie, Curtea de Apel Suceava a decis că nu bătrânul şofer se face vinovat de producerea accidentului.

S-a întâmplat aşa: Constantin S., de 72 de ani, conducea o Dacia Logan dinspre Şcoala 3 spre Direcţia Sanitar- Veterinară şi semnaliza stânga pentru a intra în curtea casei. Soţia sa tocmai coborâse în drum şi mersese înainte, să deschidă poarta pentru ca maşina să intre în curte. Loganul ajunsese cu roţile din faţă pe trotuar, când dinspre Penitenciar a apărut în plină viteză o motocicletă Yamaha, condusă de Daniel F., de 29 de ani. În zadar a frânat motociclistul, din cauza vitezei excesive s-a izbit violent în partea din spate a Loganului.

Transportat iniţial la Unitatea de Primiri Urgenţe, tânărul a ajuns apoi în clinici de specialitate din Iaşi şi din Târgu Mureş, a fost supus unor intervenţii chirurgicale, însă din momentul accidentului nu s-a mai putut mişca. Cercetările poliţiştilor au arătat, imediat după accident, că şoferul Loganului era băut, având o alcoolemie de 0,25 gram alcool în sânge. El a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Expertiza criminalistică dispusă în cauză a evidenţiat că anterior impactului, motocicleta rula cu peste 106 km/h, urmele de frânare măsurând 45 de metri. Mai mult, experţii au apreciat că motociclistul nu a acţionat corespunzător sistemul de frânare şi că dacă ar fi respectat viteza legală, impactul dintre motocicletă şi autoturism nu ar fi existat. Expertiza a fost repetată la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti care însă a ajuns la aceleaşi concluzii.

În aceste condiţii, judecătorii de la Judecătoria Botoşani au concluzionat că şoferul Loganului nu are nici o culpă în producerea accidentului. "Având în vedere distanţa la care se afla motocicleta în spatele autoturismului, instanţa consideră că inculpatul s-a asigurat şi, în mod normal, ar fi efectuat în siguranţă manevra dacă motocicleta ar fi rulat cu viteza maximă legală. Nu se poate solicita nici unui conducător auto imposibilul, respectiv a estima viteza cu care rulează celelalte vehicule participante la trafic, pentru a se considera că a luat toate măsurile de prevedere prevăzute de dispoziţiile legale", au arătat judecătorii.

Ca atare, Constantin S. a fost achitat, judecătorii lăsând nesoluţionată acţiunea civilă formulată de motociclist şi unităţile sanitare în care acesta a fost tratat. Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Suceava, dar în timpul procesului motociclistul a decedat.

În aceste condiţii, judecătorii suceveni au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului intimat S. Constantin din infracţiunea de vătămare corporală din culpă în infracţiunea de ucidere din culpă, dar l-au achitat pe conducătorul auto, respingând ca nefondate acţiunile civile formulate de moştenitorul motociclistului şi unităţile sanitare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un tată disperat își caută copilul. A mers să îl ia de la școală dar nu l-a mai găsit!

Vineri, 19 Ianuarie 2018
4568

Părinții copilului în vârstă de 7 ani și jumătate au divorțat în anul 2013. Potrivit avocatului tatălui, instanța a stabilit custodie comună, cu un program de vizită, și d...

Un botoşănean a adormit la volan şi a produs un accident de circulaţie!

Vineri, 19 Ianuarie 2018
928

Botoşăneanul, aflat la volanul unui VW Golf, ar fi adormit şi a pătruns pe sensul opus unde a impactat un autoturism Dacia Logan ce circula dinspre Bacău.În urma impactului şoferu...

Accident de circulaţie provocat de un fost primar! A lovit cu mașina o tânără!

Vineri, 19 Ianuarie 2018
1407

Vasile Hânganu, de 73 de ani, fost primar al oraşului Bucecea, se afla la volanul unei autoutilitare Ford şi a ieşit din parcarea din faţa cinematografului pe strada Ion Pillat, însă ...