Un bărbat din județ și-a ucis tatăl, pe fondul unei boli psihice

Un bărbat din județ și-a ucis tatăl, pe fondul unei boli psihice

Moartea violentă a unui bătrân din județul Botoșani a șocat întreaga comunitate din localitatea sa natală, în care acesta trăia de mai bine de 82 de ani. Bărbatul a fost omorât chiar de către fiul său, împreună cu care locuia, fără ca cineva să bănuiască ceva sau să poată interveni.

Vinovatul a fost internat la Secția de Psihiatrie pentru evaluare, iar vecinii spun că de aproximativ trei ani, de când a murit mama sa, acesta devenise tot mai agresiv. Din primele concluzii ale poliţiştilor, incidentul a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, dar abia miercuri dimineață a fost descoperit corpul bătrânului de către un vecin. Acesta a intrat la bănuieli în momentul în care l-a văzut pe fiul victimei mergând pe stradă cu mâinile pline de sânge. Când a intrat în casă, l-a găsit pe bătrân într-o baltă de sânge, fără suflare și a sunat imediat la 112. Bărbatul era plin de urme de cuţit, inclusiv în zona organenlor genitale, acesta fiind înjunghiat pe aproape tot corpul.

Ieșise în stradă și când a văzut mașina cu pâine, a dat să se întoarcă. Băiatul cu pâinea l-a întrebat dacă nu cumpără pâine. A venit acolo și l-am văzut cu mâinile pline de sânge. A luat pâinile și a plecat. În ultimul timp, când bea, era violent”, a spus una din vecine.

Toți sătenii știau că fiul în vârstă de 50 de ani al bătrânului are probleme psihice, dar până în urmă cu aproximativ trei ani nu a creat probleme și asta pentru că, spun ei, mama lui îl ducea anual la comisia de evaluare pentru prelungirea pensiei de handicap și obținea și tratamentul pentru el. Neavând alte rude care să se ocupe de el de când i-a murit mamă, agresorul nu și-a mai luat tratamentul, iar acest lucru a dus la reacțiile sale agresive.

Când trăia maica-să, era mult mai bine. După aia, moșneagul nu s-a mai dus cu el și nu mai lua nici tatament, nici pensie de handicap pentru că nu a fost la comisie. Moșul avea pensie și nu i-o fi dat bani de băutură. Cât a trăit mama lui, i-a dat păstile și nici nu bea. Era respectuos şi mergea şi la biserică”, a spus o altă vecină care a aflat de grozăvie. 

Bătrânul abia se putea deplasa, din cauza vârstei şi a mai multor afecţiuni cronice. Acesta este şi unul din motivele pentru care nu şi-a mai putut duce fiul la comisia de expertiză la Botoşani, unde ar fi primit şi pensie de handicap, dar şi tratamentul pentru afecţiunea psihică de care suferea. În timp, afecţiunea copilului s-a agravat, lipsa de reacţie a autorităţilor, a medicului de familie din localitate, a asistentului comunitar, a reprezentanţilor primăriei contribuind şi ele la această tragedie. Toţi spun la unison că bărbatul de 50 de ani „nu a fost un băiat să facă probleme mari”. La fel de bine cum ştiau că acesta suferă de o afecţiune psihică. Dar nimeni nu a făcut nimic mai mult decât să îl observe de la distanţă pe acesta când mergea prin sat.

Acum, în ultimul timp, vorbea foarte urât cu toată lumea și parcă era pierdut. Dar nimeni nu se aștepta să facă așa ceva. Îmi era frică atunci când era beat, dar în rest nu am avut probleme cu el. Numai când bea”, spunea unul din consăteni.

Cazul a intrat în atenţia anchetatorilor, între timp fiul victimei fiind internat la Secţia de Psihiatrie pentru o evaluare de specialitate.

Principalul bănuit de comiterea faptei este fiul victimei, în vârstă de 50 de ani. Față de acesta s-a luat măsură internării într-o unitate medicală, pentru efectuare unei expertize medico-legale psihiatrice. În cauza se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani. 

Dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru soluționare, iar acum procurorii aşteaptă rezultatele autopsiei pentru stabilirea exactă a cauzelor morții.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Ninge în Moldova

Vineri, 13 Decembrie 2019
266

Publicăm astăzi încă o poezie venită pe adresa de poștă electronică a redacției, de data asta de la Nicanor Casandruc. Lectură plăcută. NINGE ÎN MOLDOVAde Nican...

E lege: Salariul minim pe economie creşte de la 1 ianuarie la 2.230 lei

Vineri, 13 Decembrie 2019
566

Valoarea brută a salariului minim va fi majorată cu 150 de lei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 1 ianuarie 2020, luând în calcul rata inf...

În această seară: cod galben de ceață, în 42 de localități din județ

Vineri, 13 Decembrie 2019
240

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip nowcasting, joi seară, conform căreia 42 de localități din județul Botoșani, precum și zonele din imeadiata aproiere ...