Substanțe periculoase de protecție a plantelor, confiscate de polițiști!

Polițiștii au indisponibilizat peste 36 de tone şi 6.500 de litri de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, în urma a sute de acţiuni efectuate în 23 de județe, printre care și Botoșani, pentru verificarea legalității operațiunilor cu substanțe periculoase. De asemenea, peste 100 de persoane sunt cercetate pentru comiterea a 129 de infracțiuni în domeniu.

Substanțe periculoase de protecție a plantelor, confiscate de polițiști!

În perioada 15 martie – 17 mai a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat acţiuni desfășurate la nivel naţional pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii au acționat în municipiul București și în județele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea și Vaslui.

Astfel, poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, al Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 780 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 129 de infracţiuni, dintre care 104 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 7 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 109 persoane.

De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 107.480 de lei.

Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 36.059 de kilograme şi 6.568 de litri de produse de protecţie a plantelor.

La data de 8 mai a.c., în urma unor verificări efectuate, polițiștii din Galați au descoperit în magazia unei societăți comerciale 322 de litri de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

De asemenea, în momentul controlului, au fost identificate 10.000 de kilograme de azotat de amoniu care erau depozitate în condiții improprii, pe sol.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și pentru nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
10

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
127

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
119

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...