Salvat de telemedicină: Un botoșănean cu infarct, preluat din Ștefănești de elicopterul SMURD!

O coordonare ca la carte între cadre medicale ale instituțiilor de specialitate din Botoșani și Iași au dus la salvarea unui bărbat în vârstă de 47 de ani, care suferise un infarct.

Salvat de telemedicină: Un botoșănean cu infarct, preluat din Ștefănești de elicopterul SMURD!

Bărbatul se afla acasă, în localitatea Stânca, din județul Botoșani, atunci când a simțit dureri în zona pieptului. Îngrijorat, a sunat la 112, la domiciliul acestuia ajungând un echipaj de la Ambulanță. Imediat ce a fost preluat, pecientul a fost conectat la aparatul EKG din ambulanță, asistentul transmițând ulterior datele către dispeceratul SMURD din Iași, întrucât a observat unele probleme. 

De la Iași, un medic a preluat datele transmise de asistentul din ambulanță, specialistul constatând că pacientul suferise un infarct. Pasul următor a fost trimiterea unui elicopter SMURD, care a aterizat la Ștefănești. Astfel, coordonarea între speciliaști a făcut să se câștige timp prețios, dar mai ales să se identifice la timp soluțiile cele mai potrivite pentru a salva o viață.   

Termenul telemedicină este folosit atunci când medicul și reprezentantul pacientului comunică la distanță, deci fără să se afle în același spațiu. Tehnica modernă, prin care un medic poate coordona de la distanță intervenția în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigații imagistice, este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA. 
 

  

 

Spune-ne opinia ta