Româncă de 31 de ani, eroină în Italia: A salvat viața unui carabinier care suferise un infarct!

O tânăra infirmieră a spus că a văzut-o pe românca de 31 de ani efectuând un masaj cardiac perfect din punct de vedere tehnic, de manual. Potrivit medicilor, faptul că fostul carabinier trăiește este numai meritul româncei, care a știut să intervină cu competență, rapiditate și tărie de caracter.

Româncă de 31 de ani, eroină în Italia: A salvat viața unui carabinier care suferise un infarct!

Minutele care trec lent, în așteptarea sosirii ambulanței, mâinile care apasă ritmat pe pieptul acelui bărbat care cu puțin înainte comandase o cafea și apoi s-a prăbușit la pământ cu ceașca în mână, efortul și teama de a nu reuși. Însă a reușit Gina Giorgiana Mustață, româncă de 31 de ani, care din necesitate lucrează ca barmaniță în barul Romae la Aosta.

Vineri 2 iunie, în jurul orei 22.30, un carabinier de 67 de ani din Aosta, pensionat, a intrat în bar și a cerut o cafea. Nici nu a apucat să ducă ceașca la gură că s-a și prăbușit, pierzându-și conștiența și lovindu-se cu capul de un colț al tejghelei. Ca și cum nu era de-ajuns, din rana de la cap a început să curgă sânge și în câteva clipe acesta i-a astupat căile respiratorii.

”Nu mai simțeam pulsul – povestește infiermiera-barmaniță care i-a acordat primul ajutor cu promptitudine – acel bărbat avea fața cianotică. În mod evident era vorba de un infarct”.

Conștientă de ceea ce se întâmpla a început să-i practice un masaj cardiac, cinci apăsări rapide pe piept, cu ambele mâini, o scurtă pauză și apoi totul de la capăt. Alți clienți au telefonat la 118 și o tânără, și aceasta infirmieră, s-a alăturat Giorgianei în acțiunea de ajutor: ”După câteva minute carabinierul a început să dea ceva semne de viață – își amintește – semne vagi dar concrete”.

Și ea atunci a continuat extenuantul masaj, ajutată de colega mai tânără, ocupându-se în plus de eliberarea nasului și gurii de sângele care îl împiedica pe bărbat să respire. O intervenție de salvare extremă ca la carte, care a permis personalului de la 118 să ajungă la timp: medicul și paramedicii acționează defibrilatorul și tubul de oxigen, apoi cursa la spital și internarea la terapie intensivă. Sâmbătă dimineață, medicii constată că bărbatul de 67 de ani și-a revenit, nu-și amintește nimic, însă inima sa a depășit evenimentul critic și în câteva zile va putea părăsi spitalul pentru a urma o terapie de susținere cardiacă.

Gina Giorgiana Mustață din Craiova i-a salvat viața, scrie publicația Aosta Cronaca. Tânăra infirmieră din Aosta a spus apoi că a văzut-o pe Giorgiana efectuând un masaj cardiac perfect din punct de vedere tehnic, de manual. Potrivit medicilor de la 118, faptul că fostul carabinier trăiește este numai meritul infirmierei-barmaniță care a știut să intervină cu competență, rapiditate și tărie de caracter.

Infirmiera profesionistă Gina Giorgiana Mustață a lucrat șase ani în secția de terapie intensivă a spitalului din Craiova. Este în Italia de mai mulți ani și în februarie a obținut atestatul de validitate profesională la școala de infirmieri din Trieste cu punctaj maxim. În așteptarea de a găsi un loc de muncă adecvat diplomei sale de studii (există încă anumite obstacole birocratice de depășit) lucrează în spatele tejghelei, care cu siguranță a câștigat trofeul de cel mai ”sigur” local din Aosta. Sursa: gazetaromaneasca.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...